Markus Wirth, 62 de ani, seful producatorului de ciment Holcim Romania, cu afaceri anuale de aproape 250 de milioane de euro, a acceptat sa descrie pentru wall-street.ro cum arata o zi obisnuita din viata sa de CEO.
Micul dejun: ceai, iaurt, fructe si musli

Asezat confortabil intr-un scaun din biroul unde se tin sedintele de management ale Holcim Romania, elvetianul isi incepe discursul: “Ma trezesc la 5:30. Am un ceas destaptator, insa de fiecare data reusesc sa ma trezesc inainte de a suna alarma, cu cateva minute”, spune cel care administreaza de peste sase ani afacerile grupului Holcim in Romania.

Primul lucru pe care il face dupa ce s-a trezit este sa-si prepare un litru de ceai.

“Mananc fructe, iaurt si musli si beau jumatate de litru de ceai. Restul il pastrez pentru seara, cand revin acasa de la birou”, adauga Wirth.

El isi pregateste singur micul dejun, deoarece familia lui a ramas in Elvetia. Executivul reuseste sa-si viziteze rudele de doua-trei ori pe luna, cand incearca sa imbine calatoriile de afaceri, cu aspectele personale.

In fiecare dimineata, Wirth sta acasa cel putin o ora inainte de a pleca la serviciu, timp in care citeste doua publicatii locale si un ziar elvetian.
Cu exceptia situatiilor in care are o intalnire importanta, Wirth isi pregateste hainele inainte de a merge la biroul sau aflat in Floreasca.

“Singurul lucru pe care nu il fac eu este sa-mi calc hainele”, spune, razand, seful Holcim Romania.

Petrece 13 ore la birou


Ajunge la serviciu la 6:45. Ii place sa fie primul angajat care intra in sediul central al producatorului de ciment.

“Prefer sa ajung devreme, pentru ca astfel am timp sa-mi pregatesc ziua care urmeaza. Se poate intampla ca seara sa primesc e-mailuri la care raspund imediat dupa ce ajung. In cazul in care nu raspund eu, fac anumite notite pentru colegii care ma ajuta”.

Wirth raspunde personal la 20% din e-mailurile pe care le primeste.

Ulterior, executivul se pregateste pentru intalnirile pe care le are pe parcursul zilei. In medie, are intre doua si patru intalniri in fiecare zi.

“O intalnire poate sa dureze si 10 minute. De obicei, prefer sa merg sa discut personal cu oamenii, nu prin intermediul e-mailului, pentru ca este mult mai rapid si mai eficient”.

Wirth primeste zilnic rapoarte despre evoluatia vanzarilor, la care se adauga o analiza financiara lunara amanuntita referitoare la situatia financiara a companiei.

De asemenea, el primeste amanunte si despre cheltuielile functiilor suport din cadrul Holcim Romania.

Activitatea din teren reprezinta o alta componenta importanta din fisa postului. Lunar intreprinde circa patru vizite la unitatile de productie pe care elvetienii le au in Romania. Fie ca este vorba de o fabrica de ciment sau la o statie de betoane.

Niciodata nu merge intr-un loc doar pentru un singur lucru. Astfel, combina vizitele de la fabrici cu diverse intalniri la care participa echipa de vanzari din regiune sau clientii.

“In tara, calatoresc fie cu avionul, fie cu masina, fie aleg sa combin cele doua metode. Trebuie sa marturisesc ca nu am mers niciodata cu trenul de cand am venit in Romania, dar sper sa o fac in curand”, precizeaza elvetianul.

Pranzul: De doua ori pe saptamana merge la restaurant

“In momentele in care nu trebuie sa merg la un business lunch (pranz de afaceri – n.red.) mananc la birou ceea ce mi-am pregatit acasa. De fiecare data mananc mere si diverse legume proaspete. Cu alte ocazii imi iau de acasa si un iaurt, o supa ori un sandvis”, dezvaluie seful producatorului de ciment.

La birou, Wirth ia pranzul alaturi de angajatii sai, alegand sa imparta mancarea pregatita de acasa cu ei. Programul pentru masa de pranz este intre 12:00 si 14:30.

Daca trebuie sa participe la un pranz de afaceri, Wirth merge intr-un restaurant. Locatiile preferate din Bucuresti sunt restaurantele Mica Elvetie (in apropiere de Arcul de Triumf), Mamma Leone (zona Piata Victoriei) si Waterloo (zona Foisorul de Foc).

“Cand merg la restaurant pentru un pranz, uneori imi comand paste si salata. Iar pentru cina prefer preparatele din peste sau o friptura cu garnitura de legume”, afirma Wirth.

Cand vine vorba de bucatele romanesti, preferatele sefului Holcim Romania sunt sarmalele.

“Sunt doua lucruri care ma deranjeaza cand merg sa mananc la un restaurant romanesc: lipsa unor feluri de mancare din meniu si timpul pe care il petrec asteptand nota”, mai spune elvetianul.

Pleaca de la serviciu in intervalul 19:00 – 21:00

“De 2-3 ori pe saptamana imi inchei ziua mai tarziu de ora 21:00, fie pentru ca am diverse intalniri de afaceri, fie pentru ca particip la anumite evenimente sociale”.

La cina, opteaza, pe langa ceai, pentru inca o portie de legume. Vinetele sunt preferatele sale.

“De obicei, incerc sa nu ma culc mai tarziu de 23:00. In timpul saptamanii, prefer sa nu merg la evenimente care dureaza pana tarziu pentru ca mi-ar fi greu sa ma trezesc a doua zi la 5:30”.

In putinul timp liber pe care il are la dispozitie, Wirth alege sa se plimbe in jurul lacului Herestrau, fie pe jos, fie cu bicicleta pe care a primit-o cadou de la colegii de serviciu cu trei ani in urma. De asemenea, o alta destinatie preferata pentru momentele in care nu se afla la birou este centrul vechi al Capitalei. Cand are timp, nu refuza sa joace o partida de golf.

Momentele de relaxare

“Adesea, cand primesc musafiri din strainatate, aleg sa-i duc in zona Lipscaniului, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Prima oara cand am mers acolo, in urma cu sase ani, totul era o ruina. Sunt incantat sa vad ca au reinceput sa apara magazine si baruri, precum si ca locuintele se renoveaza”

“Imi place sa ma plimb si in zona bulevardului Magheru, unde pot vedea cladiri vechi”

“Iarna, aleg sa merg la Ateneu, la Opera sau la concerte de jazz”


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri