Germanii si englezii sunt singurii din Europa care pot cumpara medicamentele noi imediat ce acestea sunt aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului.

In Belgia, medicamentele aflate pe listele de compensare a autoritatilor au o perioada de asteptare de 392 de zile, in Suedia de 206 de zile, iar in Austria de 88 de zile.

In Romania, lista cu noi medicamente nu a mai fost actualizata din vara lui 2008, ceea ce inseamna o asteptare de peste 1.000 de zile, adica de cinci ori mai mult fata de media europeana, potrivit unui studiu realizat de Federatia Europeana a Industriei si Asociatiilor Farmaceutice (European Federation of the Pharmaceutical Industries and Associations/EFPIA).

Citeste si:

„In Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. (...) Se creaza astfel o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor la tratamente de ultima generatie, mai eficiente si mai bine tolerate” , a explicat intr-un comunicat de presa Cristian Lutan, director de comunicare in cadrul Asociatiai Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In Romania, aproximativ 110 de molecule si indicatii terapeutice noi asteapta hotararea guvernului pentru a fi introduse in lista de compensate.