Un roman asteapta de 5 ori mai mult timp pentru un nou medicament fata de media europeana

Perioada de asteptare pentru introducerea in farmacii a medicamentelor de ultima generatie variaza, in 16 tari din Uniunea Europeana, intre 88 si 392 de zile, dar in Romania intervalul se prelungeste de cinci ori mai mult fata de medie.

Germanii si englezii sunt singurii din Europa care pot cumpara medicamentele noi imediat ce acestea sunt aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului.

In Belgia, medicamentele aflate pe listele de compensare a autoritatilor au o perioada de asteptare de 392 de zile, in Suedia de 206 de zile, iar in Austria de 88 de zile.

In Romania, lista cu noi medicamente nu a mai fost actualizata din vara lui 2008, ceea ce inseamna o asteptare de peste 1.000 de zile, adica de cinci ori mai mult fata de media europeana, potrivit unui studiu realizat de Federatia Europeana a Industriei si Asociatiilor Farmaceutice (European Federation of the Pharmaceutical Industries and Associations/EFPIA).

„In Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. (...) Se creaza astfel o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor la tratamente de ultima generatie, mai eficiente si mai bine tolerate” , a explicat intr-un comunicat de presa Cristian Lutan, director de comunicare in cadrul Asociatiai Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In Romania, aproximativ 110 de molecule si indicatii terapeutice noi asteapta hotararea guvernului pentru a fi introduse in lista de compensate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri