Rata trimestriala a PIB pentru trimestrul unu al anului 2011 s-a situat probabil la 0,6% (estimarile variaza intre 0,1% si 1,1%), in timp ce rata anuala a fost de 0,2% (estimarile variaza intre -1,1% si 0,8%, conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar- Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern.

Pentru intregul an 2011, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dinamica PIB la 1,5% (estimarile variaza intre 0,6% si 3,9%). In consecinta, se poate sesiza o imbunatatire a asteptarilor fata de cele exprimate la inceputul acestui an (de +1,2%).

Pentru anul 2012, participantii la sondaj se asteapta la o rata de crestere a PIB de 3,5% (estimarile variaza intre 3% si 4,5%).

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Institutul National de Statistica va prezenta maine, 13 mai, ora 9, evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an. La ora 10 wall-street.ro va publica cea mai importanta statistica din acest an: daca economia romaneasca a iesit din recesiune.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Presedintele Traian Basescu a anticipat datele oficiale, prognozand o crestere economica de 0,4-0,6% in primul trimestru fata de trimestrul IV din 2010. "Datele din lunile ianuarie si februrariene indreptatesc sa prognozam o crestere economica cuprinsa intre 0,4-0,6% in primul trimestru comparativ cu trimestrul al patrulea din 2010", a spus presedintele Traian Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
1.000 de companii atrag jumatate din veniturile totale din piata