Programul economic prezentat de Uniunea Social-Liberala propune o impozitare diferentiata a veniturilor, in trei trepte, de 8, 12 si 16%, mentinerea pentru inca patru ani a TVA la 24% si negocierea unui nou acord cu FMI, in 2013.

Program economic USL

USL isi propune infiintarea a cel putin un milion de noi locuri de munca, masurile prevazute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creeaza noi locuri de munca, scutirea de orice taxe pentru angajarile in regim "part time", conditionarea participarii la licitatii publice de existenta a cel putin 15% angajati sub varsta de 25 de ani.

In plus, USL doreste majorarea salariului minim pe economie la 800 lei, potrivit Mediafax.

Programul economic al USL prevede un sistem de impozitare a veniturilor in trei trepte: 8% pentru veniturile de pana la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1600 lei/luna si 16% pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar.

In ceea ce priveste TVA, USL isi propune sa pastreze actuala cota de 24% pe durata intregului mandat de patru ani 2012-2016.

Exista o exceptie, in ceea ce priveste TVA aplicat la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume proaspete, unde din 24% producatorii isi vor putea deduce 15%.

Alte masuri propuse de USL sunt: introducerea unei suprataxari a tranzactiilor speculative, scutirea de impozitare pe o perioada de cinci ani pentru dividendele reinvestite in utilaj si echipamente tehnologice, de cercetare.

USL intentioneaza sa introduca registrul unic de control, odata la doi ani, cu tematica prestabilita si preanuntata.

Pentru stimularea sectorului privat, USL propune o Agentie pentru programele nationale de investitii (dupa modelul ARIS), atragerea de investitii din tarile emergente, capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri.

Alte masuri continute de programul USL sunt capitalizarea CEC si EXIMBANK, plafonarea imprumuturilor guvernamentale pe piata interna, infiintarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru cresterea transparentei utlizarii banului public.

In plus, USL doreste restructurarea institutiilor de control fiscal si infiintarea unui consiliu de supraveghere si audit format din experti internationali..

In ceea ce priveste sectorul bugetar, USL propune desfiintarea celor 6.000 de posturi ocupate prin numiri politice in 2009-2010, deblocarea imediata a posturilor din invatamant, plafonarea cheltueililor cu bunurile si serviciile, management privat la companiile de stat din domenii strategice.

Principala sursa de crestere a veniturilor bugetare identificata de PSD este majorarea absorbtiei fondurilor europene, prin infiintarea unei autoritati unice pentru fondurile europene, a unui sistem de depunere si evaluare online a proiectelor si rambursarea TVA pentru proiectele finantate din fonduri europene.

USL isi propune ca prin aceste masuri sa creasca veniturile bugetare de la 32% la 38%.

In plus PNL si PSD amintesc de adaptarea acordului actual cu FMI si negocierea, in 2013, a unui nou acord in baza obiectivelor economice asumate in programul lansat vineri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri