Guvernul Nastase a nationalizat Registrul Comertului, infiintat de camerele de comert si industrie dupa anul 1990.

"Acum a venit randul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti sa fie afectata de catre Guvernul Tariceanu, se arata intr-un comunicat al Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER). Satisfacand interese obscure si incalcand legile dupa care functioneaza organizatiile neguvernamentale, Guvernul Tariceanu a dat recent o hotarare de guvern prin care se constituie in mod abuziv Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, incalcand statutul CCIRB".

In acest sens, ADER solicita autoritatilor statului sa reevalueze raporturile sale de lucru cu societatea civila, pe care trebuie sa o recunoasca drept partener real de dialog si de consultare in probleme vitale ale Romaniei si nu numai sa ii ceara voturi si bani.
Decretul-Lege nr. 139/1990 prevede: "Camerele de Comert si Industrie teritoriale se infiinteaza din initiativa comerciantilor", respectiv a membrilor lor, si nu de catre guvern.

Guvernul are obligatia de a recunoaste infiintarea acestora, la cererea expresa a camerelor teritoriale. De aceea, ADER, "voce comuna" a comerciantilor si altor structuri profesionale din economie, a comunicat ca dezaproba aceasta maniera de lucru a Guvernului Tariceanu, care se indeparteaza de la principiile Aliantei "Dreptate si Adevar" si cere anularea HG nr. 95/10.02.2005.
Guvernul are obligatia sa sprijine Camerele de Comert si Industrie si nu sa le destabilizeze; sa respecte aplicarea procedurilor de transparenta legale in administratia publica, ceea ce in cazul acesta nu s-a realizat, au aratat membrii ADER.
In plus, trebuie trecut de la opacitate la transparenta, potrivit reglementarilor UE si internationale in materie in elaborarea si aprobarea de acte normative si hotarari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si