Boc: Bugetul va fi unul bazat pe o formula pesimista

Premierul Emil Boc le-a spus membrilor Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social ca bugetul porneste anul viitor de la o estimare redusa a cresterii economice, fara majorari "neanuntate" de taxe, dar cu posibila extindere a bazei de impozitare, afirma participantii la reuniunea Consiliului

In privinta salariilor si pensiilor, mesajul transmis de seful Guvernului a fost ca proiectul de buget pentru anul viitor nu va include la acest moment astfel de masuri, eventuale modificari in acest sens putand fi operate in partea a doua din 2012, informeaza Mediafax.

"Va fi un buget pe o formula pesimista, pentru ca, daca se intampla ceva, sa existe pregatirea si capacitatea de a avea un bun raspuns in structura respectiva. Pe de alta parte, se doreste o stabilitate fiscal-bugetara, deci nu vor exista modificari in structura bugetului de stat legate de politica fiscala. Deci, fara cresteri de taxe si impozite neanuntate - eu asa o interpretez, dar cu posibile largiri la baza de impozitare", a declarat, la finalul discutiilor, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Premierul le-a transmis de asemenea patronatelor si sindicatelor ca bugetul pentru anul viitor nu prevede la acest moment cresteri salariale.
"Premierul nu a specificat nimic nici de cresteri salariale, decat in sensul in care s-ar putea sa se faca in a doua jumatate a anului viitor, nici de pensii", a spus Hossu.

Potrivit acestuia, seful Guvernului a aratat totodata ca patronatele si sindicatele "trebuie sa uite" de intentiile de fiscalizare mai redusa, resepctiv de reducerea contributiilor de asigurari sociale sau de introducerea unei impozitari diferentiate.

"Ceea ce era important pentru noi era politica fiscala de taxa plata. Premierul a spus ca, atat timp cat exista acest Guvern, el va insista pe taxa plata si ca politica diferentiata in trepte nu se pune", a spus Hossu.

Reprezentantii patronatelor au cerut premierului ca Guvernul sa adopte masuri de stimulare a creditarii pentru sectorul privat si au aratat ca mediul de afaceri prefera o varianta realista de buget.

Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca bugetul pentru anul viitor este construit pe un deficit de cel mult 3%, potrivit criteriilor ESA.
O noua reuniune a Consiliului este prevazuta peste doua saptamani, cand ar trebui discutat proiectul finalizat al bugetului de stat si nivelul salariului minim garantat pentru anul viitor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri