Premierul Emil Boc (foto) si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au venit la Lancram cu elicopterul, evitand sa treaca prin municipiul Sebes, localitatea in care se intalnesc DN 1 si DN 7 si care este considerata printre cele mai aglomerate din Romania.

Cei doi oficiali au fost asteptati pe santierul deschis in zona Sebesului pentru constructia lotului 2 al autostrazii Orastie - Sibiu de lideri democrat-liberali, primari si sefi de institutii ai PDL din Alba, printre care presedintele PDL Alba, Mircea Hava, primarul din Sebes, Mugurel Sarbu, si senatorul democrat-liberal de Alba Nicolae Dobra.

Boc a declarat, dupa ce a inspectat stadiul de inceput al lucrarilor, ca in Romania vor fi, pana la sfarsitul acestui an, 122 de kilometri de autostrada pe care se va putea circula.

"Cati kilometri a facut guvernarea in 2004 - 2008? Cinci kilometri de autostrada. Cati kilometri de autostrada sunt astazi pe care se circula? Pe 90 de kilometri. Vor mai fi gata inca 32 - Arad - Timisoara. Deci vom avea pana la sfarsitul anului 122 de kilometri de autostrada pe care se circula. Asta inseamna ca s-au investit bani corect in infrastructura si locuri de munca", a spus Boc.

Lotul 2 al autostrazii Orastie - Sibiu traverseaza judetul Alba, avand o lungime de 19,75 de kilometri.

Lucrarea este contractata in asociere de companiile de constructii Straco Grup si Studio Corona SRL Civil Engineering si are ca termen de executie luna aprilie a anului 2013.

Citeste si:

Lotul 2 al autostrazii Orastie - Sibiu porneste de la kilometrul 24+110, la nodul rutier Sebes Vest, si se intersecteaza cu Drumul Judetean 106 K dupa care se inscrie in spatiul dintre linia de cale ferata 210 Sibiu - Vintu de Jos si DN 1/ DN 7, cu finalul la intersectia cu Drumul Judetean 106 I, langa Cunta, din judetul Alba, de unde incepe lotul 3 al autostrazii. Tronsonul cuprinde trei noduri rutiere: nodul rutier Lancram, la kilometrul 27+075, nodul rutier Sebes Est, la kilometrul 32+650, si nodul rutier Cunta, la kilometrul 43+855.

Contractul de proiectare si executie al acestui tronson se ridica la 377.780.208,81 lei (fara TVA), respectiv aproximativ 90 de milioane de euro.

In septembrie, Comisia Europeana (CE) a aprobat finantarea nemarbursabila din fonduri europene pentru constructia autostrazilor Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu, proiecte de 850,7 milioane euro si o lungime totala de 121,8 kilometri.

Constructia autostrazii Orastie-Sibiu, in lungime de 82,07 kilometri, va costa 610,45 de milioane de euro, din care 510,15 milioane de euro reprezinta fonduri nerambursabile de la UE. Proiectul prevede constructia a noua poduri, trei viaducte, 25 de pasaje, opt noduri rutiere, a doua centre de intretinere si a patru zone de servicii, termenul de finalizare fiind 2013.

In 21 octombrie, premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat lucrarile la autostrada Sibiu - Orastie in judetul Sibiu.