Bugetul de anul viitor continua politica anului 2011, in sensul reducerii costurilor de functionare ale statului si cele de asistenta sociala, dar Romania va avea asigurata o crestrere economica de 1,5% in 2012 daca va absorbi 6 miliarde euro in fonduri structurale, a spus presedintele Traian Basescu, la o conferinta organizata de The Economist.

"Absorbtia a 6 miliarde euro ne va permite o crestere sigura de 1,5%, chiar daca stim ca prognozele pentru principalii nostri parteneri din Europa nu sunt foarte bune", a subliniat seful statului.

Basescu a spus ca a incercat sa faca un fel de mediere intre optimistii care cred ca Romania va absorbi plafonul maxim de 8 miliarde euro si pesimistii care considera ca nu vom reusi sa atragem mai mult de 4 miliarde euro.

In privinta bugetului pe 2012, Basescu a explicat ca pe langa obiectivele reducerii costurilor si a investitiilor, Romania vizeaza si reducerea dependentei de finantarea externa.

Presedintele a amintit un raport al Eurostat, care plasa Romania pe primul loc in privinta procentului din PIB alocat investitiilor in 2010, de 5,9%, nivel superior chiar si Poloniei.

Deficitul bugetar ar tebui sa scada de la 4,4% din PIB in acest an, la 1,9% din PIB pe cash anul viitor.

"Daca vom atinge un deficit de 1,9% pe cash in 2012, ne-am putea propune un deficit zero in 2013", a mai spus presedintele Romaniei.

El a precizat ca este constient ca asumarea unui target atat de ambitios pentru deficit ar putea sa franeze cresterea economica, dar "nu aveam dreptul sa ne asumam riscul unui deficit mai mare".

"Acum mergem pe aceasta varianta (deficit de 1,9% - n.r.), urmand ca dupa 6 luni sa putem face si corectii daca va fi nevoie", a explicat Basescu.

De asemenea, seful statului a mai spus ca Romania trebuie sa isi mentina obiectivul de a intra in zona euro in 2015, intrucat "nimanui nu-i strica sa isi stabileasca obiective ambitioase".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri