Viitorul proprietar al Cupru Min Abrud va plati actuala redeventa pentru minereuri neferoase, de 4%, si nu va beneficia de o clauza speciala care sa interzica cresterea acestora, de genul celei de la Petrom, astfel ca nu va fi scutita de cresterea taxei atunci cand Guvernul va decide in acest sens, scrie Mediafax.
"In contractul de privatizare a Cupru Min nu va exista o clauza speciala, tip Petrom, pe baza careia viitorului proprietar al companiei sa nu i se aplice o majorare ulterioara a redeventei. Proprietarul Cupru Min va plati redeventele actuale pana cand Guvernul va modifica taxa", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, vineri, ca ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor pentru minereuri feroase si neferoase, aur, platina si argint, transportul si tranzitul petrolului a fost lecturata de Guvern la finele anului trecut, dar nu si publicata in Monitorul Oficial, urmand sa fie din nou prezentata in sedinta de guvern.

El a aratat ca actul normativ nu a fost trimis la Monitor din "motive administrative" si nu a produs astfel efecte juridice, iar actualul Executiv, pentru a evita neclaritati, a decis ca documentul sa fie reintrodus in circuitul de avizare si semnat de noii ministri, urmand sa fie din nou prezentat Cabinetului.

Surse oficiale au declarat ca ordonanta nu a fost semnata de premierul de atunci, Emil Boc.

Ordonanta dubleaza redeventa pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majoreaza taxa de la 4% la 6% pentru pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, precum si pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice.

La inceputul acestei saptamani, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat ca Roman Copper, infiintata in noiembrie 2011 special pentru preluarea Cupru Min, nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la compania romaneasca.
Vladan a adaugat ca daca firma canadiana va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren ca, din punctul lui de vedere, se vor face angajari la Cupru Min.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. La sfarsitul anului 2010, compania avea datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).

Presedintele Traian Basescu si fostul premier Emil Boc au acuzat de mai multe ori Guvernul din 2004, condus de Adrian Nastase, pentru ca prin contractul de privatizare a Petrom incheiat cu OMV redeventele nu pot fi modificate pentru o perioada de zece ani, "pana in 2014".
Potrivit Legii petrolului, publicata in Monitorul Oficial la 15 iunie 2004, cota achitata pentru exploatarea zacamintelor de titei este situata intre 3,5% si 13,5% din venituri. Redeventa este mai ridicata in cazul unei productii mai mari de titei dintr-un zacamant.

Contractul semnat cu Petrom in luna iulie 2004 prevede insa, in cazul acestei companii, ca nivelul redeventelor petroliere va fi mentinut pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii tranzactiei prin care OMV preia compania.

Tranzactia a fost finalizata in decembrie 2004, astfel ca redeventele nu pot fi modificate pentru Petrom pana la inceputul anului 2015.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri