Responsabilii Comisiei Europene sint ingrijorati ca Romania nu este in stare sa cheltuiasca banii alocati prin Programul SAPARD. In ultima perioada se constata o incetinire drastica in derularea fondurilor.
Romania nu reuseste sa absoarba fondurile oferite de Uniunea Europeana nici dupa cinci ani de experienta. In fiecare an, tara noastra a fost in pericol de a pierde banii de la SAPARD pentru ca nu existau proiecte care sa-i absoarba. Comisia are unele ingrijorari privind absorbtia fondurilor. Exista unele riscuri, mai ales ca in viitor se pune problema cum va reusi Romania sa cheltuiasca de cinci-sase ori mai multi bani decit are acum la dispozitie, a spus Kaj Mortensen, seful unitatii SAPARD a Comisiei Europene, prezent in aceste zile la Bucuresti pentru a monitoriza derularea programului. El a evidentiat faptul ca ingrijorarea vine si din faptul ca in ultima perioada s-a constatat o incetinire drastica a ritmului de realizare a investitiilor dupa contractarea lucrarilor. Daca avem in vedere ca in acest an vor trebui angajate 631 milioane de euro, de trei ori mai mult decit in anii anteriori, vor trebui gasite rapid unele solutii.

Redistribuire pentru absorbtie

Pentru a ne ajuta sa cheltuim totusi banii, UE a acceptat redistribuirea unor fonduri de la masurile mai putin atractive catre reabilitarea infrastructurii. Vor fi redistribuite 169 de milioane de euro catre Masura 2.1 privind imbunatatirea infrastructurii locale. In plus, Comisia va aproba foarte curind alte patru masuri pentru care vom putea cheltui unele fonduri. Speram ca si programul Fermierul sa ajute la o mai buna absorbtie a banilor. Primele 2.000 de miliarde de lei din acest program vor fi puse la dispozitia a trei banci: CEC, BRD si Carpatica, urmind ca pentru restul de 5.000 de miliarde de lei sa organizam o noua licitatie, a spus Danut Apetrei, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Multe fonduri, proiecte mici

Romania a cheltuit pina acum banii alocati pentru anii 2000 (204,23 milioane de euro) si 2001 (208,39 milioane de euro). Uniunea Europeana ne acorda pentru anii 2002, 2003 si 2004 inca 631,47 milioane de euro care ar trebui cheltuiti pina in decembrie 2006 si din care nu a fost platit nici un euro. Fondurile alocate anului 2005 (210,45 milioane de euro) vor trebui consumate pina la finele lui 2007, iar banii aferenti anului 2006 (210,45 milioane de euro) pina in decembrie 2008. In ultimele trei luni au intrat in sistem 470 de proiecte, dar, din pacate, valoarea acestora este foarte mica, iar noi trebuie sa cheltuim multi bani, a mai spus Apetrei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri