Lipsa de finantare este cel mai important element care va influenta evolutia economiei romanesti in urmatoarele 12 luni, acestea fiind urmat de coruptie si gradul mic de accesare a fondurilor europene, au afirmat 171 de manageri si antreprenori din comunitatea Fundatiei Romanian Business Leaders.

Studiu RBL

Astfel, circa 77% dintre oamenii de afaceri din Romania se tem din cauza lipsei banilor pentru dezvoltarea afacerilor, 75% din cauza coruptiei si 68% din cauza fondurilor europene. Pe locurile urmatoare se afla pesimismul investitorilor, incertitudinea economica, descurajarea antreprenoriatului (toate cu 64%), stagnarea economica (63%), lipsa lichiditatilor in economie (61%) sau productivitatea scazuta (58%).

“Ar fi momentul ca guvernul sa vorbeasca si sa se ocupe mai mult de cum sa atraga investitori in proiecte creatoare de locuri de munca, investitii care pot creste productivitatea, mai degraba decat de cum sa angajeze si mai multi oameni in sectorul public, sau cum se impart banii de la bugetul unei economii in scadere si tot mai impovarate de un sector public prea mare. Ar fi momentul ca guvernul sa aiba programe de sprijin pentru antreprenorii locali, sa puna activele statului cat mai mult la dispozitia antreprenorilor care au proiecte viabile”, spune Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures, fond de investitii care detine participatii la Fabryo, Somaco, RTC Proffice sau Kiwi Finance.

Studiul RBL si GFK a fost realizat online in aprilie anul acesta pe 171 de respondenti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Carti esentiale pentru antreprenorii incepatori si avansati