Plafonul maxim al creditelor ce se acorda in 2006 pentru stimularea investitiilor in agricultura prin programul Sapard a fost majorat printr-un ordin al ministrului agriculturii, care a intrat in vigoare la 11 aprilie 2006, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Astfel, potrivit ordinului 233 din 6 aprilie 2004, plafonul privind cofinantarea de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru obiective de investitii in cadrul masurii 1.1 -imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole a fost majorat de la 250.000 euro la 750.000 de euro pentru unitati de procesare /lapte, carne, vin, legume, peste, plante textile, cereale si oleaginoase/ deoarece exista solicitari pentru proiecte mari.

Plafonul de cofinantare a fost modificat si pentru masura 3.1 - Investitii in exploatatii agricole din programul Sapard, adica pentru fermele vegetale si zootehnice, de la 100.000 la 150.000 euro, 200.000 si 250.000 de euro. Astfel, pentru fermele destinate culturilor de camp, horticole, floricultura, viticultura, pomicultura, ferme de vaci, de lapte si de bivolite, cresterea si ingrasarea tarurinelor, ferme de oi/capre si ferme de porci, plafonul maxim este de 150.000 de euro. Pentru fermele de pasari plafonul s-a dublat la 200.000 euro, iar pentru sere la 250.000 euro. A fost mentinut plafonul de 100.000 de euro pentru fermele de ingrasare berbecuti si alte ferme vegetale de crestere a animalelor si pasarilor, specializate in obtinerea de produse pentru consumul uman.

In cadrul masurii 3.4. - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative prin programul Sapard, plafoanele au crescut de la 25.000 - 50.000 de euro la 100.000 si 250.000 euro. Astfel, serviciile agricole, activitatile turistice in spatiul rural, dar si activitatile de mestesuguri in procesarea lemnului, obiecte artizanale, olarit, impletit, pielarie, brodat, papura si rachita, instrumente muzicale, vor avea un plafon maxim de 100.000 de euro. infiintarea fermelor de sericicultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, procesarea plantelor medicinale si aromatice precum si cresterea melcilor si broastelor pot beneficia tot de 100.000 de euro.

Potrivit ordinului ministrului agriculturii, se ridica plafonul la 250.000 de euro pentru activitati de acvacultura si procesare, la nivelul fermei, a produselor traditionale sau ecologice.

Marirea plafoanelor de finantare din bugetul MAPDR vine in sprijinul dublarii absorbtiei lunare a fondurilor Sapard, de circa 50 milioane de euro, pentru cheltuirea intregii sume din 2006 alocata prin acest program de 560 de milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri