Efect de bumerang al impozitelor indirecte

Cresterea economiei romanesti in 2004 pare sa fie un handicap pentru noul Cabinet instaurat la Palatul Victoria.

Nu numai ca nun e putem astepta ca istoria sa se repete, dar evenimentele politice si economice indica posibilitatea unui regres al cresterii economice in 2005.

Incercarea timida de stimulare a mediului de afaceri prin cota unica de impozitare a transferat sarcina bugetara catre impozitele indirecte.

1. Peste 70% din companiile care au incheiat deja actele contabile pe 2004 au anuntat rezultate preliminare cu profit in crestere spectaculoasa fata de anii anteriori. Efectul imediat - cresterea preturilor pentru actiunile listate la bursa. Efectul invers - cresterea impozitului pe dividende va determina actionarii sa capitalizeze companiile.

2. Capitalizarea companiilor inseamna bani mai multi pentru tehnologii mai noi, de obicei importate. Cum BNR a pus umarul la intarirea leului, este de asteptat ca in vara, dupa ce actionarii stabilesc modul de alocare a profitului, importul de utilaje si tehnologie sa creasca. Cu alte cuvinte, sa dezechilibreze balanta comerciala externa.

3. Efectele pozitive ale retehnologizarii vor deveni vizibile in bugetul statului abia incepand din primavara anului viitor, cand vor aparea primele raportari financiare pentru activitatea de la sfarsitul anului 2005. Pana atunci insa, ne putem astepta la alegeri anticipate, ceea ce inseamna o scurta perioada de depreciere a leului. Deci, profituri in euro mai mici pentru companii. Altfel spus, rezultate economice mai slabe.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri