Un top manager care activeaza in Romania poate ajunge la un pachet salarial maxim ce depaseste 750.000 euro pe an, se arata intr-un clasament al celor mai bine platite 35 de functii de top management din economia locala, realizat de revista de afaceri Biz in colaborare cu reputate companii de resure umane din Romania.
Conform specialistilor, cele mai mari salarii se inregistreaza in industria telecomunicatiilor. In varful clasamentului se plaseaza functia de CEO (Chief Executive Officer) in companie de telecomunicatii, al carui salariu net anual poate oscila intre 120.000 -360.000 euro.

Si locul secund este ocupat tot de o functie din industria telecomunicatiilor, respectiv aceea de CFO (Chief Financial Officer), al carui salariu net anual poate varia intre 84.000-240.000 euro. Pe locul trei, se situeaza functia de general manager din companii de retail, cu un salariu net anual cuprins intre 84.000-180.000 euro.

Pachetul salarial

Veniturile angajatilor de pe pozitii de top management nu mai sunt demult reprezentate doar de salariul net pe care acestia il castiga, ci de pachetele salariale.

Acestea sunt formate, pe langa salariul net, din beneficii non-financiare (telefon, mobil, laptop, masina de serviciu, locuinta, asigurari de viata si de sanatate, prime de vacanta, acces la cluburi private, bugete pentru cursuri si programe de MBA etc) si beneficii financiare (bonuri de masa, bonusuri, prime, actiuni). Interesant de remarcat este faptul ca in toate cele 12 domenii analizate* salariul net anual detine o pondere de peste 45%.

De asemenea, exista industrii cum sunt telecomunicatiile, banci, , resurse umane, IT-software, publicitate, constructii, distributie, hoteliera, etc. - in care beneficiile non financiare detin ponderi cuprinse intre 20-35% in totalul pachetului salarial. La polul opus, exista domenii precum retail, farmaceutice, auto, FMCG - in care ponderea beneficiilor financiare este semnificativa, cuprinsa intre 20-30%.

Tendinte pe piata salariilor top managerilor din Romania

O tendinta pe piata locala a fortei de munca este aceea ca si companiile romanesti incep sa-si stabileasca un sistem de remunerare a managementului cat mai legat de obiectivele si realizarile companiei. In plus, o situatie des intalnita, care se va amplifica odata cu aderarea la Uniunea Europeana este intrarea pe piata a unor noi jucatori, din diferite domenii, care sunt dispusi sa ofere salarii cu 10-50% mai mari decat media pietei.

O alta tendinta manifestata pe piata locala este de crestere a salariilor top managerilor in paralel cu uniformizarea acestora. In acest fel se micsoreaza tot mai mult diferentele salariale existente pana acum intre pozitii similare. Totodata se remarca si o tendinta de crestere a beneficiilor menite sa-i retina pe termen lung pe top manageri in companie.

Este vorba despre posibilitatea de a detine actiuni la compania in care acestia lucreaza. Nu in ultimul rand, specialistii estimeaza ca si in Romania va deveni vizibila tendinta de personalizare a beneficiilor oferite la nivel de top management in functie de preferintele si nevoile fiecarui manager de top.

Metodologia clasamentului

La realizarea acestui clasament au contribuit opt companii de resurse umane (Accord Group, AIMS Human Capital Romania, Brainspotting, Business Inteliigence Alliance, Peacock, Pluri Consultants, Professional, Wrightson), precum si HR manageri din doua agentii de publicitate.

Fiecare dintre acestea a nominalizat cele mai bine platite trei functii din domeniile: auto, FMCG, IT, retail, farmaceutice, constructii, resurse umane, hotelier, banci, publicitate, telecomunicatii, distributie. Acestia au fost invitati sa nominalizeze praguri minime si maxime ale salariului net. La stabilirea pachetului salarial s-au luat in calcul numai valorile maxime.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri