Pe de alta parte, ministrul a dat dovada de curaj in momente-cheie. Ar fi vorba despre momentul in care Comisia Europeana a cerut Romaniei majorarea TVA sau cel in care a intrerupt privatizarea CEC dupa ce ofertantii au venit cu sume derizorii.

In scurta perioada scursa de la investirea in functie, Vladescu s-a aflat in centrul unor crize, precum cea generata de aranjarea bugetului pentru 2006 sau momentele de tensiune de dupa intreruperea acordului cu FMI.

Prietenul lui Tariceanu

Sebastian Vladescu a fost numit in functie in august 2005 in locul lui Ionut Popescu, dat jos pe motiv ca n-a reusit sa popularizeze cota unica. Noul ministru a fost, la acea vreme, acuzat ca a ajuns in Guvern datorita prieteniei si a bunelor relatii de afaceri cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Nu a facut strategia fiscala

Cind s-a instalat la Finante, subiectul preferat al noului ministru era strategia fiscala multianuala, un deziderat mai vechi al mediului de afaceri.

Nu avem o strategie fiscala, spune si acum Vladescu. In lipsa acestui document, singurul lucru pe care l-a putut folosi ministrul pentru a da senzatia de stabilitate fiscala, macar la nivel declarativ, a fost cota unica de 16%. A fost replica pe care a utilizat-o cind s-au majorat impozitele la 1 ianuarie si nu numai.

Un esec transformat in cistig

La sfirsitul anului trecut, Vladescu se pregatea sa-si puna propriul Cod fiscal pe Monitorul Oficial. A esuat. Un nou Cod fiscal n-a mai intrat in vigoare. Ba mai mult, Codul se discuta inca la aceasta ora. Vladescu a schimbat din mers tactica. A mutat data intrarii in vigoare a noului Cod la 1 ianuarie 2007. Nu a avut curaj sa anunte aceasta mutare, cel care a facut-o public fiind senatorul Varujan Vosganian. Aceasta miscare i-a dat insa ocazia sa declare stabilitatea fiscala in Romania.

Faptul care s-a amintit cel mai putin este ca actualul Cod apartine ministrului dat afara pentru ca n-a facut imagine cotei unice.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5323&art=12857&cHash=775df34d67