Banca Natiuonala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual, a anuntat miercuri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Probabil in septembrie ne indreptam spre intervalul tintit, iar la final de an suntem binisor in intervalul tintit. Sfarsitul de an, conform prognozei actuale, ne va prinde la 3,2%, fata de 3,5% in prognoza anteriorara. Datele introduse in modelul macroeconomic opereaza si cu o schimbare pentru finele lui 2014, in loc de 3,2% va fi 3,3%, cu 0,1 puncte mai mult", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca noua prognoza este cu 0,3 puncte procentuale mai scazuta fata de cea din februarie, in conditiile in care nu sunt informatii ca se vor face modificari in calendarul de ajustare a preturilor administrate.

"Am luat in calcul imbunatatiri la doua grupe mari de produse: la combuntibili, fata de 0,4% avem doar 0,1% si la volatile, unde vom avea o contributie negativa. O usoara contributie in crestere la tutun si bauturi alcoolice, unde s-au refacut calculele privind impactul accizelor", a completat Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Reuters: Leul se va devaloriza cu 1,5% in 2020