Camera superioara a operat mai multe schimbari ale Codului lui Vladescu
Desi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a exprimat de mai multe ori dorinta ca Parlamentul sa nu schimbe nici o litera din Codul Fiscal propus de Guvern, senatorii au operat mai multe modificari. Este vorba, in principal, de reduceri de impozite, care vor duce la o "gaura" in buget. Ultimul cuvant il va avea, insa, Camera Deputatilor. Codul Fiscal ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

Aceeasi taxare a tranzactiilor de pe piata de capital

Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor, au decis senatorii.
Astfel, cota de 1% va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16%.

Impozitul se aplica la castigurile obtinute. Castigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, ar putea fi impuse cu o cota de 1% (fata de 5%, cat este mentionat in varianta Codului aprobata de Guvern), impozitul retinut constituind plata anticipata in contul impozitului anual datorat.

Acciza la tigari, redusa

Cota aplicata pentru calcularea accizei minime ar putea reprezenta 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu un punct procentual peste nivelul actual si cu patru puncte sub varianta propusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal aprobat de Guvern.

In prezent, acciza platita pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta.
Acciza minima la tigarete a crescut cu 54,7% la inceputul lunii mai, la 30,83 euro/1.000 de tigarete, nivelul fiind publicat in ordonanta de urgenta privind consolidarea in acciza a taxei pe viciu.

4 euro pe tona de titei exportat

Companiile vor plati impozit pentru titeiul extras din Romania si exportat, desi in varianta Guvernului se mentioneaza ca aceste cantitati sunt scutite de impozit.
Astfel, pentru titeiul din productia interna, companiile ar urma sa plateasca in continuare acelasi impozit, de 4 euro/tona, la momentul livrarii.

Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea sumei fixe asupra cantitatilor livrate si se vireaza la bugetul de stat.
Producatorii de gaze naturale vor fi scutiti, de la 1 ianuarie 2007, de la plata impozitului de 7,40 euro/1.000 metri cubi pentru cantitatile livrate, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Ei vor plati, in schimb, accize.

Scutiri de impozit pentru firme

Firmele care realizeaza investitii de peste 100.000 de euro pe o perioada de pana la 5 ani, inclusiv, ar putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri si teren datorate Consiliilor Locale. In cazul investitiilor care depasesc 100.000 de euro, finalizate si puse in functiune la data intrarii in vigoare a Codului Fiscal, Consiliul Local poate stabili cota de 0,25% la calculul impozitului pe cladiri, pe o perioada de 3 ani, inclusiv.

O alta modificare aprobata de senatori precizeaza ca municipalitatile pot institui taxe speciale concesionarilor din sectorul utilitatilor publice - gaze naturale, apa, energie electrica - pentru existenta pe domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale a retelelor de apa, de transport si distributie a energiei electrice si a gazelor naturale.

Senatorii au fost de acord cu introducerea obligativitatii pentru agentii economici care desfasoara activitati de alimentatie publica de a achita anual o taxa, dar limita maxima a acesteia a fost majorata de la 3.000 de lei, varianta din Codul aprobat de Guvern, la 5.000 de lei, cuantumul acesteia urmand sa fie stabilit de catre fiecare Consiliu Local.

Impozitul agricol, amanat

Introducerea impozitului de 2% datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole va fi amanata cu un an, pentru 2008, daca si Camera Deputatilor va aproba varianta de modificare a Codului Fiscal adoptata de Senat.

Noul Cod Fiscal, in varianta Guvernului, stabileste ca acei contribuabili care realizeaza venituri din vanzarea produselor agricole catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati vor plati un impozit de 2% din valoarea produselor livrate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri