Coface Central Europe a introdus un nou model de evaluare pentru companii, " @rating score", care calculeaza riscul corelat pe o scara de la 1 la 10 si indica probabilitatea statistica a intrarii in incapacitate de plata de catre o firma intr-un an , a informat, in cursul zilei de ieri, un comunicat companiei.

Modelul este adaptat conform caracteristicilor fiecarei tari, combina factori calitativi cu factori cantitativi si trateaza diferentiat firmele mici de cele mari. Potrivit Coface, p uterea predictiva a punctajului rezultat este de trei ori mai mare decat cea a modelelor de evaluare standard.

Expertii Coface au incorporat in crearea modelului de rating toate cerintele Acordului Basel II, iar pentru inceput, de modelul "@rating score" vor beneficia clientii din Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia .

ô Pentru companiile romanesti, acest model se va traduce printr-o apreciere obiectiva a performantelor lor si le va asigura o mai buna recunoastere din partea mediilor de afaceri internationale. Bancile vor putea folosi acest sistem de rating extrem de eficient in cadrul procesului de implementare a Acordului de Credit Basel IIö, a spus Cristian Ionescu, managing director Coface Romania.

äAcest nou indicator extrem de precis va pune la dispozitia clientilor nostri o si mai buna evaluare a riscului si reprezinta un avantaj decisiv pentru toti exportatorii catre Europa Centrala si de Est" a declarat Martina Dobringer, presedinta consiliului director al Coface Austria si Coface Central Europe.

Conform informatiilor oferite de agentia de rating, Coface contine date despre 7,3 milioane de societati.