Conducerea Fondului Proprietatea cere presedintelui Autoritatii pentru Achizitii Publice, Alexandru Cojocaru, care a fost si membru in conducerea Fondului, derogare de la transparenta
Prevederile legale in vigoare obliga entitatile infiintate cu scop public fara caracter comercial sau industrial, sa respecte legea achizitiilor publice daca au statul ca principal actionar, au o conducere numita in proportie de cel putin jumatate de acesta sau sint sub controlul administratiei centrale.

Desi i s-a dat la infiintare o destinatie sociala, adica despagubirea celor ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si indeplineste si conditiile legale mentionate mai sus, conducerea Fondului Proprietatea (FP) impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) - institutia menita sa garan-teze aplicarea legii - au decis ca prevederile prin care se asigura cheltuirea transparenta a resurselor publice nu i se aplica societatii de investitii. Toate contractele FP pot fi atribuite dupa cum crede de cuviinta conducerea acestuia si mai multe contracte au fost atribuite de Fond, dupa infiintare, prin discutii directe.

Alexandru Paunescu cere noi indulgente

La solicitarea FP, actualul presedinte al ANRMAP, Alexandru Cojocaru, fost membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului, a decis ca Fondul nu este autoritate contractanta, potrivit prevederilor OUG nr. 60. Acesta a fost principalul act normativ in domeniu pina la inceputul lunii iulie, cind a fost abrogat si inlocuit de OUG nr. 34/2006. Cel putin opt contracte au fost atribuite in afara licitatiilor de fosta conducere a FP, din care facea parte si actualul presedinte al ANRMAP.

Inlocuirea vechiului act normativ cu OUG nr. 34/2006 da emotii noii conduceri a Fondului. Dupa ce FP a primit pe legea veche de la ANRMAP o scrisoare speciala in care era iertata de procedura publica de atribuire a contractelor, dupa cum spune Alexandru Paunescu, acum conducerea Fondului vrea aceeasi indulgenta si pe noua legislatie.

Pe vechea analiza a rezultat ca FP nu este autoritate contractanta si cu toate acestea, pentru fondurile de la buget, erau obligati sa respecte prevederile referitoare la achizitii publice (n.r. - prin legea de infiintare a FP), spune Codrin Vulcu, purtator de cuvint al ANRMAP.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6153&art=15245&cHash=0082e65ddf

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Legea achizitiilor publice a fost aprobata de senatori