Nairobi isi revizuieste metoda de calcul a produsului intern brut, dupa exemplul Nigeriei. Economia Kenyei este de cinci ori mai mare decat a fost estimata anterior, iar aceasta devine acum tara cu cea mai dezvoltata economie din Africa, dupa ce a declarat ca produsul intern brut este cu 89% mai mare decat se credea, potrivit Financial Times.

Noua crestere plaseaza PIB-ul Kenyei la aproximativ 37 de miliarde de dolari pentru 2009, fata de estimarea anterioara de 31 mrd de dolari. Dupa calcularea in acelasi mod a cifrei din 2013, rezulta ca economia Kenyei a atins 50 de mrd de dolari anul trecut, cifra ce o claseaza pentru prima data in categoria tarilor cu venit mediu, potrivit definitiei Bancii Mondiale.

Oficialii Kenyei anticipeaza o crestere a economiei de 5,8% pentru anul acesta si 6,4% pentru anul 2015. Kenya a inregistrat cresteri insemnate si rapide in sectoarele comunicatiilor, manufacturii si agriculturii. Aceste schimbari sunt importante pentru o tara care urmareste sa creasca afluxul de investitii directe din strainatate.

Cu doar cateva luni in urma, Nigeria se autoproclama cea mai puternica economie de pe continentul African si a 26-a la nivel planetar. Nimic nu s-a schimbat de fapt in economia acestor tari, ci doar modul cum PIB-ul este masurat. Noul calcul al Nigeriei include un numar mai mare de activitati economice, precum sectorul de servicii, constructii sau utilitati. Totusi, somajul ramane ridicat, numarul cetatenilor care traiesc in saracie a crescut, iar problemele in infrastructura persista.

Astfel, economia Africii ar putea fi de trei ori mai mare decat s-a estimat, deoarece tot mai multe tari de pe continent isi revizuiesc produsul intern brut, luand in considerare sectoare ca bankingul sau industria telefoniei mobile. Si in alte tari africane, includerea in calcul a domeniilor in plina expansiune precum cinematografia a dus la revizuiri notabile ale PIB-ului.

Citeste si:
CE a revizuit in crestere la 4% estimarile privind economia Romaniei
Comisia Europeana a revizuit...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitorii au facut bani dupa Brexit: bursele sunt in revenire