Acordul cu FMI nu va fi "rupt", insa urmeaza o perioada de negocieri dure, a precizat premierul Victor Ponta, aratand ca un deficit de 0,9% este inacceptabil si ca discutia cu Comisia Europeana are un rol crucial, deoarece "acolo sunt marile probleme".

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%, conform Mediafax.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Gauri bugetare, in sarcina Finantelor

O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15.00. Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.

Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Citeste si:
ALARMANT: Firmele nu au mai vazut TVA de la stat din martie-aprilie
Au reinceput intarzierile la...

Potrivit acestora, Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei.

Basescu, bila neagra pentru Guvern

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PIB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015. Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene se afla la Bucuresti strict pentru discutii privind bugetul pe anul viitor. Presedintele Basescu a declarat, joi, ca ii aminteste premierului ca nu a fost in consens cu el privind reducerea CAS si ca l-a "atentionat" ca vor fi probleme in alcatuirea bugetului, adaugand ca stie ca acesta ar avea dificultati si nu ar vrea ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI.

"Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunand ca a fost un adevarat consens cu CAS, cu reducerea CAS si ca efectul a fost foarte bun. Ii aduc aminte ca nu a fost in consens cu mine. L-am atentionat ca va avea probleme majore in alcatuirea bugetului si respectarea termenelor si a Tratatului fiscal si a angajamentelor pe care Romania le are de reducere a deficitului pana la situatia in care sa nu ne mai crestem datoria publica, pentru ca de fapt aici este cheia procesului de reducere continua a deficitului. Sa ajungem sa nu mai imprumutam bani pentru a executa bugetul. Stiu ca in momentul de fata are dificultati, nu stiu cum le va rezolva. Nu as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI, pentru ca Romania a trecut de mult de faza la care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI", a spus Basescu, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. El a mentionat ca tara noastra "a trecut demult de aceasta faza" si a aratat ca, daca nu s-ar continua acordul, ar fi "o mare bila neagra" si pentru Fond.

Citeste si:
Daianu, despre cresterea pensiilor: Nu exista un simt al proportiilor
Daniel Daianu, despre deficit...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
TVA, redusa cu 2% daca in T1 din 2015 se incaseaza suplimentar la buge