Vrancea va primi cea mai mare suma pentru plata lucrarilor de refacere a infrastructurii afectate de inundatiile din 2005 – 70 de milioane de lei noi, a declarat, citat de NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader.

Potrivit lui Mircea Toader, suma de 61 de milioane de euro, reprezentand finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, din Fondul Solidaritatea, destinata acoperirii cheltuielilor de reconstructie dupa inundatiile din 2005, va fi distribuita in teritoriu de MAI de la 1 septembrie. Prioritate la fonduri au judetele care nu au reusit sa achite contravaloarea lucrarilor de refacere a obiectivelor afectate de ape. „Banii se acorda pentru lucrarile executate si care nu au putut fi platite de autoritatile locale. Este un fel de decontare”, a explicat secretarul de stat.

Printre judetele care vor beneficia de sprijinul acordat de Uniunea Europeana se afla Timis, Bacau si Vrancea, acesta din urma urmand sa primeasca de altfel cea mai mare suma – 70 de milioane de lei noi, dupa cum a informat Mircea Toader. Sunt, insa, judete care, desi au suferit pagube importante in urma viiturilor de anul trecut, nu vor primi nimic.

Ba mai mult, vor fi obligate sa restituie o parte din sumele acordate pana acum de Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii. Si Galatiul se numara printre aceste judete. „Galatiul a primit 180 de miliarde de lei vechi si va fi obligat sa returneze 4 miliarde, pe care nu a reusit sa-i cheltuiasca”, a precizat oficialul guvernamental. Inundatiile din cursul anului trecut au provocat judetului Galati pagube de 60 de milioane de lei noi.

In afara de cele 61 de milioane de euro care vor fi distribuite de MAI, UE a mai alocat Romaniei, tot din Fondul Solidaritatea, 7 milioane de euro, suma care va fi impartita de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si respectiv 6 milioane de euro, aflati la dispozitia Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.