Din informatiile furnizate de ENTSO-E, reteaua europeana a transportatorilor de energie, in intervalul ianuarie-noiembrie 2015, exporturile au totalizat 7.373 MW, cu 3,8% mai putin comparativ cu 7.667 MW in perioada similara din 2014, desi in primele patru luni era in urcare cu peste 30%.

La jumatatea lui 2015, volumele de energie vandute peste granita erau similar cu cele din primele sase luni ale anului 2014. Deocadamdata nu sunt disponibile informatii legate de exportul de energie pentru intregul an 2015. In medie, energia exportata in primele 11 luni ale anului trecut a fost de 670 MW pe luna. Energia exportata de Romania ajunge in principal in Bulgaria, Ungaria si Serbia.

Potrivit lui Niculae Havrilet, presedintele ANRE, exportul de electricitate este echivalent, in medie, cu 12% din productie.

Citeste si:

Din analiza datelor ENTSO-E reiese ca, incepand cu mai 2015, volumele exportate au fost mai mici in fiecare luna fata de 2014, cel mai mic nivel fiind inregistrat in iunie, de aproape doua ori mai mic fata de iunie 2014.

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Energiei a publicat conform caruia in primul trimestru exporturile de energie ar urma sa fie mai mari cu aproape 5% fata de primele trei luni ale anului trecut.

Pe de alta parte, consumul de electricitate este estimat de Ministerul Energiei sa creasca cu 2% in perioada ianuarie-martie. “Ma astept la o crestere de consum intern in 2016, in primul rand pentru ca exista acest progres tehnologic la nivelul consumatorilor casnici, adica foarte multi au multe aparate electrocasnice”, a spus presedintele ANRE.

Sursa foto: chungking / Shutterstock