Dezvoltarile in sectoarele de genetica, inteligenta artificiala, robotica, precum si alte schimbari tehnologice, vor duce la disparitia a peste cinci milioane de locuri de munca pana in 2020. Cele mai amenintate sunt posturile administrative si cele de birou, care vor reprezenta doua treimi din joburile care vor disparea.

Dezvoltarile in sectoarele de genetica, inteligenta artificiala, robotica, precum si alte schimbari tehnologice, vor duce la disparitia a peste cinci milioane de locuri de munca pana in 2020, relateaza Bloomberg, care citeaza un studiu al World Economic Forum.

Comparativ, Romania are peste 5 milioane de contracte de munca, si un numar apropiat de pensionari.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentand 15 economii in care lucreaza 1,9 miliarde de muncitori, echivalentul a 65% din forta de munca la nivel mondial. Printre tarile in care a fost derulat studiul se numara Australia, Brazilia, China, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, Mexic, Africa de Sud, Turcia, Anglia si Statele Unite ale Americii.

Cele mai amenintate sunt posturile administrative si cele de birou, care vor reprezenta doua treimi din joburile care vor disparea. Vor avea de castigat angajatii din sectoarele matematicii, computerelor, arthitecturii si ingineriei. Femeile vor avea cel mai mult de suferit, din cauza participarii lor slabe in domeniile stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicilor.

Citeste si:
Sondaj: 1 din 2 angajati vrea sa ceara o marire pana la finalul anului
Sondaj BestJobs: Peste...

"Este pur si simplu imposibil sa rezistam actualei revolutii tehnologice asteptand ca forta de munca a generatiilor urmatoare sa fie mai bine pregatita”, atrag atentia autorii studiului.

Avansul tehnologiilor va duce la pierderea a sapte milioane de locuri de munca, dar si la crearea altori doua milioane de joburi.

Autorii studiului spun ca, pentru evitarea celui mai rau scenariu, anume schimbarea tehnologica insotita de pierderea de talente, somaj in masa si cresterea inegalitatii, solutia este reinstruirea si perfectionarea salariatilor.

Totodata, studiul recomanda ca firmele sa aiba un rol activ in sprijinirea fortei lor de munca prin reinstruirea angajatilor, iar guvernele sa creeze un mediu stabil si sa sprijine aceste eforturi.

Citeste si:
Sanatatea in Romania: Salariatii si somerii o duc cel mai bine
Sanatatea in Romania:...

Sursa foto: Mopic / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Joburi de toamna: peste 30.000 de locuri de munca vacante