Leul se depreciaza fata de euro si poate ajunge la un nou minim record, dar revine

Leul se depreciaza fata de euro si poate ajunge la un nou minim record, dar revine

Leul este una dintre cele mai stabile valute din Europa Centrala si de Est, iar regimul de flotare controlata practicat de BNR presupune ca banca centrala va interveni pentru a limita volatilitatea, dar nu pentru a opri o eventuala depreciere a monedei nationale.

In acest context, leul s-ar putea deprecia cu pana la 5%, estimeaza analistii UniCredit. O depreciere de 5% ar urca insa cursul la un nou maxim istoric, peste 4,75 lei/euro. Cursul de schimb anuntat de BNR a inregistrat maximul istoric in august 2012, cand s-a situat la 4,6481 lei/euro, in contextul referendumului de demitere a presedintelui de la acel moment, Traian Basescu.

Deprecierea ar fi insa doar pe termen scurt, iar leul ar trebui sa revina ulterior spre nivelurile actuale.

"Nivelul redus al deficitului de cont curent din Romania si preferinta Bancii Centrale pentru stabilitate ar trebui sa reduca durata episoadelor de volatilitate. In acest context, ne-am astepta la o depreciere temporara a leului de cel mult 5%", noteaza analistii UniCredit.

Pe de alta parte, seful departamentului de analiza al XTB Romania, Claudiu Cazacu, nu se asteapta insa la un impact puternic pe leu al unui eventual Brexit.

"Leul ar putea pierde cel mult 1% in raport cu euro daca Brexit-ul are loc”, a afirmat Cazacu.

In piata interbancara leul se tranzactioneaza peste 4,52 lei/euro de la mijlocul lunii iunie, iar pe 17 iunie a inregistrat un varf de 4,54 lei/euro. Referinta anuntata de BNR s-a situat miercuri la 4,5320 lei/euro, aproape de maximul a doi ani si jumatate, de 4,5396 lei/euro, inregistrat in urma cu o saptamana.

Foto: Shutterstock

Cum sunt afectati romanii care muncesc sau studiaza in Marea Britanie

Cum sunt afectati romanii care muncesc sau studiaza in Marea Britanie

Marea Britanie nu este una dintre principalele destinatii pentru romanii care pleaca la munca in afara tarii, asa cum sunt Italia, Spania si Germania.

De asemenea, faptul ca Marea Britanie a devenit mai tarziu decat alte state UE o tinta pentru muncitorii romani creste probabilitatea ca acesti sa se reorienteze rapid catre alte state membre in cazul unor restrictii impuse de autoritati sau a unei deteriorari rapide a pietei muncii.

Este insa aproape o certitudine ca migratia de forta de munca din Europa Centrala si de Est catre Marea Britanie, odata ce tara a parasit UE, va deveni mult mai dificila, afirmau analistii grupului austriac Erste intr-un raport din martie.

In plus, volumul remiterilor din Marea Britanie in Romania este relativ scazut. Pe baza unor estimari ale Bancii Mondiale, Romania a primit aproximativ 100 milioane dolari transferuri din Marea Britanie în 2015, doar 3% din totalul intrarilor din remitente ale Romaniei. Conform acestor date, principalele surse de transfer ale Romaniei sunt Italia (29%), Spania (23%) si Germania (13%), noteaza UniCredit.

Foto: Shutterstock

Ce impact ar avea Brexit-ul asupra bursei locale

Ce impact ar avea Brexit-ul asupra bursei locale

Analistii sunt in general pesimisti in ceea ce priveste impactul unui Brexit asupra pietelor de capital, actiunile europene urmand sa piarda pana la 25% in cazul in care britanicii voteaza pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Cele mai optimiste prognoze in cazul Brexit-ului vizeaza totusi o scadere pe burse de 10-15%, ceea ce s-ar adauga oricum la pierderile acumulate intr-un an slab pentru pietele de capital.

"Un Brexit ar fi fara indoiala un soc pentru burse, insa nu cred ca pietele europene ar scadea cu mai mult de 10-15% in cateva zile dupa dupa referendum. Pe Bursa de Valori Bucuresti ma astept ca scaderile sa urmeze traiectoria DAX, sau chiar sa fie ceva mai mici”, considera Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al XTB Romania, casa de brokeraj specializata in intermedierea tranzactiilor valutare.

Bursa de Valori Bucuresti a pierdut aproape 10% in acest an, dupa ce in 2015 a inchis cu o scadere nesemnificativa.

Incetineste economia Romaniei, dar rezistam mai bine decat vecinii

Incetineste economia Romaniei, dar rezistam mai bine decat vecinii

Economia Romaniei va rezista la socurile cauzate de un eventual Brexit mai bine decat cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est, insa chiar si asa impactul negativ va fi unul semnificativ, cresterea economiei Romaniei urmand sa incetineasca cu 0,5 puncte procentuale in urmatorii ani.

"In cazul unui Brexit, consideram ca Romania va rezista la socuri mai bine decat majoritatea celorlalte tari din ECE. (…) Estimam ca impactul net asupra Romaniei in urmatorii ani va fi o reducere a PIB-ului de aproximativ 0,5 puncte procentuale", potrivit unei analize UniCredit.

Pe termen scurt, aversiunea la risc va fi probabil limitata la o depreciere a leului, in timp ce pe termen mediu Romania si UE vor reusi, probabil, sa-si diversifice pietele de export.

Exporturile Romaniei catre Marea Britanie 2,4 miliarde euro

Impactul direct asupra comertului romanesc ar fi redus. Exporturile catre Marea Britanie au insumat 2,4 miliarde de euro in 2015, reprezentand 4% din totalul exporturilor Romaniei. Dintre acestea, masinile si uneltele au reprezentat 29,2% din totalul exporturilor iar autoturismele 16,2%. Romania a importat in valoare de 1,6 miliarde euro din Marea Britanie (2% din total importuri).

Impactul indirect este mai greu de cuantificat si ar putea fi mult mai semnificativ. Asa cum este cazul in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania are legaturi comerciale intense cu marile economii ale UE, in special Germania. Cele mai mari piete de export pentru Romania sunt: Germania (20%), Italia (12%), Franta (7%) si Ungaria (5%).

Deoarece Marea Britanie importa 54% din bunurile sale din UE, impactul indirect al unui Brexit asupra exporturilor romanesti ar putea fi semnificativ. Cu toate acestea, avand in vedere perioada prelungita in decursul careia Marea Britanie va ramane in UE chiar si in cazul unui vot pentru Brexit, consideram ca Uniunea va fi in masura sa-si diversifice pietele de export, in scopul de a minimiza impactul asupra relatiilor comerciale, potrivit raportului UniCredit.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: wsf-s_Shutterstock