Companiile din Uniunea Europeana ar putea fi scutite de plata TVA in cazul tranzactiilor mari cu alte companii, potrivit unei propuneri prezentate miercuri de Comisia Europeana, transmite Reuters.

Anuntul Comisiei are loc in urma presiunilor mari venite din partea unor state, in special din partea Cehiei, pentru modificarea reglementarilor in domeniul TVA, pentru a combate fraudele care provoaca bugetelor pierderi estimate la 160 de miliarde de euro pe an, conform News.ro.

Propunerea ar permite ca vanzarile dintre companii care depasesc 10.000 de euro sa fie scutite de TVA, doar consumatorul final urmand ca fie supus platii acestei taxe. Sistemul este similar cu cel din Statele Unite, unde este aplicat taxei pe vanzari. TVA-ul este aplicat in prezent tuturor tranzactiilor intre companii din UE pana cand un bun sau un serviciu este vandut consumatorului final. Potrivit Comisiei, masura ar fi aplicata temporar si doar in tarile care vor dori acest lucru.

”Este foarte important ca dorinta Comisiei Europene de a raspunde solicitarii Cehiei sa nu aiba ca efect eliminarea TVA in Uniunea Europeana”, a spus Chas Roy–Chowdhury, director pentru fiscalitate la organizatia internationala de contabilitate ACCA. El a avertizat ca noul mecanism va reduce veniturile statelor, pentru ca TVA va fi aplicata doar vanzarilor finale, nu si tranzactiilor intermediare.

Masura poate fi orientata spre reducerea fraudelor. Aproape o treime din veniturile bugetare pierdute rezulta din fraudele din vanzarile intre statele UE, cunoscute sub numele de fraude carusel. Companiile platesc de obicei TVA doar pentru valoarea adaugata produsa, iar pentru restul primesc rambursari din partea statului.

Ca toate propunerile UE in domeniul fiscal, este necesar sprijinul tuturor statelor membre. Executivul UE vrea o reforma mai ampla a sistemului TVA, care sa reduca fraudele prin colectarea taxelor in tara de origine a unui bun sau serviciu. Sumele colectate vor fi apoi transferate in statul unde are loc vanzarea finala, conform planurilor care nu au fost inca finalizate.

Sursa foto: Shutterstock/Astrid Gast

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri