Statul se asteapta sa incaseaza dividende cu 42% mai mari anul acesta

Veniturile din dividende incasate de statul roman anul acesta vor ajunge la 3,14 miliarde lei, cu 42,5% mai mari decat cele prevazute in executia preliminata pe anul 2016, potrivit legii bugetului de stat.

In document, veniturile din dividende sunt estimate la 3,14 miliarde lei in 2017, la 2,9 miliarde lei in 2018, la 3 miliarde lei in 2019 si la 3,2 miliarde lei in 2020. Guvernul anticipeaza si o crestere cu 7,4% a incasarilor din impozitul pe dividende datorat de persoanele juridice, pana la un total de 89,4 milioane lei in 2017.

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, anuntase marti seara ca Guvernul a adoptat proiectul bugetului de stat pentru anul 2017, proiect elaborat pe o crestere economica estimata de 5,2% din PIB, un deficit de 3% si o rata a inflatiei de 1,4%.

Cresterea veniturilor din dividende vine in conditiile in care Guvernul aprobase saptamana trecuta memorandumul in care a fost prevazut ca societatile cu capital integral sau majoritar de stat precum si regiile autonome vor fi obligate sa transfere la bugetul de stat cel putin 90% din profitul net realizat.

Actiunile Romgaz (SNG), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), unele dintre cele mai mari companii de stat listate pe Bursa de Valori Bucuresti, au crescut semnificativ saptamana trecuta dupa aparitia primelor discutii cu privire la cresterea ratei de distributie a dividendelor. Actiunile celor trei societati de stat scadeau miercuri pe bursa, in conditiile in care intreaga piata avea o evolutie negativa ca urmare a protestelor de strada provocate de adoptarea Ordonantei de Urgenta privind modificarea codurilor penale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri