Actiunile Petrom (SNP) au in prezent patru recomandari de “cumparare” (“buy”), doua recomandari de “mentinere” (“hold”) si o singura recomandare de vanzare (“sell”) de la analistii romani si straini care monitorizeaza compania. Analistii BRK Financial Group si-au actualizat recent recomandarea in cazul companiei petroliere, anticipand un pret tinta cu 22% peste nivelul din piata.

BRK a dat un pret tinta de 0,28 lei pentru actiunile SNP, insotit de recomandarea de “cumparare”, anticipand astfel un potential de crestere de 22% fata de cotatia inregistrata la mijlocul sedintei de joi pe Bursa de Valori Bucuresti.

Recomandarea vine dupa ce Fondul Proprietatea (FP) a vandut in urma cu o saptamana un pachet de 6,4% din actiunile Petrom (SNP), la un pret de oferta de 0,21 lei/titlu. Pretul a fost cu aproape 14% mai mic decat nivelul maxim cerut de catre FP, si care ajungea la 0,244 lei/titlu.

“In ciuda rezultatelor financiare aferente ultimelor 18 luni, OMV Petrom ramane una dintre cele mai bune oportunitati in ceea ce priveste investitiile in sectorul energetic din Romania pe term scurt. Anul 2016 poate aduce imbunatatirea marjelor de profitabilitate pe fondul eficientizarii costurilor, in ciuda estimarilor de scadere a veniturilor la nivel agregat. Estimam un profit net de 0.66 mld. lei agregat pe 2016 ”, spune, intr-un raport adresat investitorilor, Bianca Moldovan, analist in cadrul BRK Financial Group.

Indicator
Medie*
Petrom
P/E 17,26 11,25
EV/EBITDA 8,71 2,7
P/B 1,41 0,49
P/CF 5,76 2,76

Sursa date: BRK, Bloomberg

*Medie inregistrata in cazul companiilor similare din sector

La jumatatea anului, SNP inregistra rate de realizare ale bugetului pe intreg anul 2016 de peste 50% pe fiecare segment in parte. In ciuda estimarilor de scadere a consumului de gaze naturale in 2016 la nivel national, vanzarile de gaze naturale in segmentul Downstream Gas inregistreaza un grad de realizare de 52%. Tot in Downstream Gas, productia de energie electrica a ajuns la 0.91 TWh, ceea ce reprezinta 70% din bugetul anual de 1.3TWh.

In ciuda scaderii rezultatului operational cu peste 56% in S1 2016 fata perioada similara de anul trecut, fluxul de trezorerie din activitati de exploatare a inregistrat un declin de doar 27% in prima jumatate a anului (de la 2.45 mld. lei la 1.77 mil. lei). “Raportul dintre fluxurile de trezorerie operationale si diferiti indicatori de profitabilitate continua sa se mentina supraunitar, chiar sa creasca. Acest lucru reflecta sustenabilitatea rezulatelor si oportunitati viitoare de crestere. Ratele s-au imbunatatit substantial in 2016”, subliniaza analistii BRK.

S1 2016
S1 2015 2015 2014
Flux de trezorerie din activitati de exploatare
1.771 mil. lei 2.450 mil. lei 5.282 mil. lei 6.829 mil. lei
EBIT Grup
561 mil. lei 1.280 mil. lei -530 3.338 mil. lei
Profit inainte de impozitare 475 mil. lei 1.301 mil. lei -726 2.909 mil. lei
Profit net 405 mil. lei 1.036 mil. lei -790 2.100 mil. lei
Flux de trezorerie din activitati de exploatare/Profit inainte de impozitare 3,73 1,88 N/A 2,35
Flux de trezorerie din activitati de exploatare/Profit net 4,37 2,37 N/A 3,25

Sursa date: BRK, Petrom

Agregat pentru anul 2016, SNP se asteapta la o scadere de 4% a productiei avand in vedere perspectivele macroeconomice, dar si nivelul scazut al investitiilor din acest an. Specific, oprirea planificata a exploatarii la Totea si perspectivele de scadere a cererii de gaze naturale la nivel national, dublat de competita preturilor (inclusiv din import), pot cauza o scadere mai puternica a productiei si veniturilor in cazul segmentului Downstreasm Gas.

In ceea ce priveste Downstream Oil, marjele de rafinare isi vor continua trendul descendent ca efect al persistentei supracapacitatii de rafinare la nivel european, conform spuselor conducerii companiei. Astfel, in a doua jumatate a anului, marjele de rafinare vor inregistra valorii sub cele din primul semestru.

“In ciuda scaderii agregate prognozata in cazul veniturilor SNP, ne asteptam la o crestere a ratelor de profitabilitate in acest an fata de 2015. Costurile de productie au scazut cu 11% in primul semestru, cu precadere costurile legate de servicii, materii prime si materiale. Cu toate acestea, estimam in continuare valori absolute scazute pentru indicatorii de profit”, mentioneaza Bianca Moldovan.

In aceste conditii, BRK estimeaza un profit net de 254 mil. lei pentru Petrom in semestrul al doilea din 2016, peste nivelul din perioada similara de anul trecut, cand s-a inregistrat o pierdere de 1,718 mld. lei.

Unul din evenimentele ce ar putea cauza scaderea pretului actiunii SNP pe termen scurt este raportarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea din data de 9 noiembrie 2016, mai spun analistii casei de brokeraj. Sunt asteptate vanzari in scadere pe segmentul Downstream, iar anularea partiala a scaderii veniturilor din primul semestru (18%) pana la 3-4% la nivel de an (conform asteptarilor companiei) se bazeaza in principal pe Upstream.

Redeventele raman marele semn de intrebare pentru Petrom

Redeventele raman in continuare un punct sensibil pentru Petrom, in conditiile in care nivelurile actuale dateaza de la privatizarea companiei, din 2004, si nu au fost reinnoite pana in prezent, desi termenul initial era de 10 ani. Redeventele petroliere variaza intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei brute extrase, in functie de marimea zacamantului.

Reprezentantii Petrom au declarat anterior ca poarta negocieri cu statul pe aceasta tema, insa pana in momentul de fata nu a fost anuntat niciun rezultat concret. In mod evident, statul roman incearca sa isi mareasca incasarile de pe urma redeventelor, insa Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, a declarat anterior ca “daca taxele sunt prea mari, urmarea va fi scaderea investitiilor”.

Miza din spatele acestei declaratii sunt de fapt descoperirile de zacaminte din Marea Neagra. Costul exploatarii acestora este semnificativ mai mare decat cel inregistrat in cazul unor zacaminte onshore, Petrom dorindu-si un timp de recuperare al investitiei cat mai redus, facilitat de un nivel fiscal favorabil.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri