Din datele publicate de Ministerul Finantelor referitoare la executia bugetara reiese ca Guvernul ar tine la BNR peste 10 miliarde de lei, bani care nu au fost cheltuiti, in special din cauza investitiilor sub plan. Ministerul Finantelor a anuntat un deficit bugetar de 0,49% din PIB (3,7 miliarde de lei) dupa primele noua luni, fata de o tinta 2,3%. Diferenta intre deficitul realizat si tinta a fost imprumutata de Ministerul Finantelor, care isi stabileste de la inceputul anului calendarul de imprumut conform in linie cu estimarea privind executia bugetara.

Aceasta situatie, coroborata cu plata impozitelor pentru trimestrul al treilea, a condus saptamana trecuta la o crestere semnificativa a dobanzilor pe termen scurt in piata interbancara. Rata overnight a urcat intr-o saptamana cu aproape jumatate, de la 0,44% pe 21 noiembrie la 0,63% pe 28 noiembrie. Bancile nu se asteapta, insa, ca aceasta situatie sa fie una de durata, astfel ca dobanzile pentru termene mai lungi au inregistrat variatii mai reduse, Robor la 3 luni de la 0,7% la 0,73%, iar cel la 6 luni de la 0,94% la 0,95%.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont