Exista premise care ne permit sa fim optimisti pentru 2017. Principalul indicator disponibil in acest moment vizeaza numarul de autorizatii de constructie emise. Comparativ cu primele zece luni din 2015, in perioada similara din acest an observam o crestere a numarului de autorizatii de constructie de 18,6%. In primele zece luni din 2016 au fost acordate 33.462 de astfel de acte care prevad constructia a 68.923 de locuinte. Asadar, se vor construi mai multe blocuri. Acest procent este identic cu avansul livrarilor de apartamente noi din primele noua luni ale anului 2016, spune Silviu Grigorescu, director general al dezvoltatorului lituanian Hanner.

"Observam, de asemenea, o temperare a cresterii numarului de locuinte noi livrate in regiunile Bucuresti-Ilfov si un avans consistent in zone precum Moldova si Nordul Transilvaniei, regiuni puternic influentate de cuantumul fondurilor trimise de romanii care lucreaza in afara tarii. In Bucuresti piata rezidentiala este influentata acum de o clasa medie aflata in formare, respectiv angajati profesionisti din IT si domenii conexe, mici antreprenori, angajati in HR si domeniul bancar. Aceasta clasa a generat o crestere constanta a cererii pentru locuinte bine localizate, realizate la standarde superioare", a declarat Silviu Grigorescu (foto).

In opinia sa, "categoric, in 2016 a crescut media proiectelor realizate cu materiale de calitate superioara. Am asistat si la o activitate mai intensa a dezvoltatorilor cu experienta care au lucrat in proiectele dezvoltate cu firme de constructii profesioniste".

Seful Hanner mai arata ca "un alt motiv de optimism vine din costul redus al creditarii. Ofertele de creditare ipotecara prezentate de banci s-au dovedit atractive pentru multi clienti. In THE PARK Apartments doar 12% dintre clienti au apelat la creditele garantate de stat din programul Prima Casa. Restul clientilor au apelat la credite clasice sau au facut un upgrade, renuntand la apartamente vechi, prost localizate in favoarea unor unitati cu un real plus calitativ. Interesul pentru apartamente noi a crescut mult, mai ales in Bucuresti".

O analiza realizata de Imobiliare.ro ne arata, de exemplu, ca in 2015 numarul persoanelor interesate de achizitia unei locuinte noi s-a dublat fata de anul anterior. Costul creditarii, interesul pentru proiecte noi, de calitate, cresterea veniturilor medii, mai ales in orasele mari reprezinta oportunitati importante pentru piata locuintelor noi.

"O provocare importanta in piata va fi reprezentata de limitele cu care se confrunta firmele de constructii active in piata. Numarul de angajati calificati din acest domeniu a scazut mult in ultimii ani. Pentru a finaliza toate proiectele anuntate va fi nevoie de un numar mare de muncitori calificati, iar multi dintre acestia ar trebui sa aiba chiar calificari superioare. Materialele de constructii moderne necesita tehnici speciale de aplicare. Acesta este motivul pentru care pentru The Park Apartments am colaborat cu o firma de constructii mare cu o experienta de peste 18 ani in acest domeniu", arata Silviu Grigorescu.

Piata imobiliara, prin ochii sefului Hanner

Intrebat cum vede Romania peste cinci ani din punct de vedere al dezvoltarilor rezidentiale, seful Hanner considera ca aceasta perioada ar fi mult prea lunga pentru "a ne avanta in estimari" despre piata imobiliara din Romania. Cu toate acestea, "ne-a bucurat intentia anuntata de continuare a programului Prima Casa pentru un interval de cinci ani din perspectiva semnalului transmis in piata", spune el. Evolutiile din sectorul rezidential vor fi influentate direct de costul creditarii si de evolutia veniturilor populatiei. Teoretic, exista semne pozitive privind ambii indicatori. Sunt, insa, multi factori care genereaza un oarecare grad de imprevizibilitate in piata.

Hanner a pariat recent pe zona Grivita prin achizitia unui lot pe care va dezvolta un proiect mixt, office-rezidential. "Dezvoltarile rezidentiale sunt influentate de investitiile realizate in infrastructura. Zona Politehnica-Orhideea sau zona Mihai Bravu-Tineretului-Piata Sudului sunt doua exemple bune despre efectul pe care il au investitiile in infrastructura asupra evolutiei unor cartiere. Podul Basarab si podul Mihai Bravu au atras investitori privati intr-un interval foarte scurt de timp. Aparitia unor noi statii de metrou in viitorul apropiat va atrage o dezvoltare constanta a investitiilor in zonele marginase. Ne asteptam, asadar, la cat mai multe proiecte in apropierea viitoarelor statii de metrou", spune Silviu Grigorescu.

Hanner va finaliza proiectul The Park Apartments anul viitor, iar urmatorul pas firesc va fi reprezentat de proiectul mixt amplasat pe terenul fostei fabrici de bere Grivita, arata seful Hanner. "Toate eforturile vor fi concentrate pe acest proiect". In luna mai a acestui an, Hanner a livrat blocul doi din proiect cu 122 de apartamente. "Acum (decembrie - n.r.) realizam ultimele finisaje in blocul trei, cu 129 de apartamente. Aceasta cladire va fi livrata pana la finalul anului. Prin urmare, in 2016 vom finaliza 251 de apartamente".

Silviu Grigorescu mai spuna ca "ultimul bloc din proiect a avansat deja cu structura si va fi gata in prima jumatate a anului viitor. Atunci vom livra in piata ultimele 130 de apartamente noi din ansamblul The Park Apartments".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri