Datoria publica s-a situat la sfarsitul anului trecut la 275,6 miliarde lei (aproape 61 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 36,1% din PIB, potrivit estimarilor analistilor BCR. Astfel, ar rezulta ca Guvernul a acumulat in ultimele decenii pentru fiecare din cei 20 de milioane de romani o datorie de cate 13.780 de lei (3.000 de euro).

Datoria a crescut constant in ultimii ani, cu un salt spectaculos in perioada crizei, cand Romania s-a confruntat cu deficite bugetare foarte mari, care au impins autoritatile sa ceara sprijinul Fondului Monetar International pentru stabilizarea finantelor statului.

Chiar daca este in crestere ca valoare, alimentata de deficitul bugetar de 2,6% estimat de Anca Dragu, ministru al Finantelor pana la schimbarea Guvernului la inceputul acestui an, ponderea in PIB a datoriei publice a scazut, ca urmare a cresterii foarte bune a economiei. Baza la care se raporteaza datoria ca valoare a devenit mai mare, rezultand un procentaj mai mic.

"In privinta cresterii datoriei publice ceea ce conteaza este finantarea deficitului prin emisiunea de datorie publica (cu alte cuvinte daca deficitul e acoperit din rezerve proprii de cash ale Ministerului de Finante, acel buffer, dar despre care nu avem informatii mai multe decat au aparut in presa, atunci deficitul nu ar duce la crestere de datorie). In general, insa, deficitul e acoperit integral prin emisiuni de titluri sau din alte imprumuturi. De retinut este ca scaderea ponderii in PIB e datorata cresterii mai accelerate a PIB decat a datoriei", au declarat analistii BCR pentru wall-street.ro.

Ministerul Finantelor dispune de o rezerva strategica

Ministerul Finnatelor Publice dispune de un buffer semnificativ, de aproximativ 6 miliarde de euro potrivit unor calcule.

Citeste si:
Agentia de rating Fitch a publicat rezultatele pentru Romania
Agentia de rating Fitch a...

Decizia de a constitui un buffer a fost luata in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, organizatie cu care Romania a avut mai multe acorduri in ultimii ani. Rezerva financiara a fost constituita de stat incepand din 2010 si a fost majorata in ultimii ani.

Rolul acesteia este "imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere pentru asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale".

Statul dispune de mai multa flexibilitate pentru o eventuala situatie in care conditiile de finantare s-ar inrautati, dar buffer-ul ajuta si la scaderea dobanzilor la care Guvernul se imprumuta, intrucat ii intareste pozitia in piata in relatia cu bancile si investitorii.

Sursa foto: Pixabay

Citeste si:
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!
Economist strain:...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Salariul minim, "bomba cu ceas" aruncata de PSD inainte de plecare