Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, ca potrivit calculelor facute de Ministerul Finantelor s-a constatat ca "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decat randamentul obtinut la Pilonul II", iar acesta ar fi motivul pentru care Guvernul ar cauta sa reduca nivelul contributiei virate de angajatii romani catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), de la 5,1%, in prezent, la 2,5% sau chiar 1%. Dincolo de faptul ca la Pilonul I de pensii nu exista nici un randament propriu-zis in absenta unui plasament al banilor acumulati, in conditiile in care autoritatile realizeaza doar o redistribuire a sumelor colectate, vom calcula in acest articol care ar fi "pierderea" unui contribuabil la Pilonul II, pe o perioada de cinci ani, daca decidentii politici ar reduce nivelul contributiei virate in fiecare luna la pensiile private obligatorii.

"Randamentul mediu, din 2008 pana in prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. In Pilonul I, punctul de pensie se calculeaza ca fiind raportul dintre salariul incasat si salariul mediu. Acest lucru inseamna ca o persoana care a avut o crestere anuala a salariului mai mare de 4% fata de cresterea salariului mediu va avea la pensie mai multi bani decat o persoana care a optat si pentru Pilonul II", a spus Mihai Tudose.

In opinia sa, "un exemplu concret il reprezinta cei care in toata perioada 2008 - 2017 au avut salariul minim. Acesta a avut o crestere de aproximativ 180% in aceasta perioada in timp ce salariul mediu a crescut cu mai putin de 100%. Rezulta ca acesta a avut o crestere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat si pentru Pilonul II. Randamentul la care m-am referit, calculat in raport cu punctul de pensie, viza suma incasata de beneficiar la pensie in cele doua ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II", a arata premierul in apararea deciziei.

Se impune o clarificare cu privire la comparatia privind randamentele fondului public de pensii, Pilonul I, si cele ale fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II. Contributiile la fondul public de pensii sunt integral folosite pentru a plati pensiile actualilor pensionari, deci nu se poate vorbi de randament, deoarece banii nu sunt investiti. Departe de a avea vreo logica, declaratia premierului evidentiaza, de asemenea, ca Mihai Tudose nu cunoaste faptul ca Pilonul II este obligatoriu si nu poti "opta" pentru acesta. Totodata, daca salariul minim a crescut cu 180% si cel mediu cu 100%, raportul intre ele a crescut cu 140%, nu cu 180%. Reiese, totodata ca seful Guvernului considera eronat punctul de pensie drept randament la pensiei publice. Nimic mai fals!

Diferenta dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie, este diferenta dintre a trai pe credit si a economisi si investi pe termen lung, pentru a crea venituri suplimentare. La fondurile administrate privat, contributia individuala este investita si aduce un profit participantului, profit care i se va distribui impreuna cu contributia, pe perioada de pensie. Din cei 8 miliarde de euro existenti in prezent in Pilonul II, 7 miliarde euro reprezinta contributii, iar 1 miliard euro randamentul obtinut pana in prezent.

Pentru a afla care ar fi pierderea unei eventuale reduceri a contributiei la Pilonul II de pensii private, va trebui sa calculam in prima faza randamentele medii anualizate de la lansare si pana la 31 iulie anul curent pentru fiecare fond de pensii private obligatorii in parte:

Randamente medii anualizate Pilon II de la lansare pana la 31 iulie 2017
Administrator VUAN la 31 iulie 2017 Randament total de la start Randament anualizat de la start
NN Pensii 23,633224 136,3% 9,8%
Metropolitan Life 23,61777 136,2% 9,8%
BCR Pensii 23,184216 131,8% 9,6%
Generali Aripi 23,01317 130,1% 9,5%
Aegon Vital 21,539115 115,4% 8,7%
Allianz-Tiriac AZT 21,430875 114,3% 8,6%
BRD Pensii 20,039593 100,4% 7,8%
MEDIA PONDERATA 22,750801 127,5% 9,3%
INFLATIA CUMULATA 28,8% 2,8%

Rezulta ca randamentul de doar 4% al premierului Mihai Tudose nu exista, ci media ponderata a randamentelor anualizate de la start este de 9,3%, mult peste rata inflatiei. In continuare, ne propunem sa calculam "pierderea" potentiala a unui contribuabil la Pilonul II, daca pe o perioada de cinci ani de zile nivelul contributiei la pensiile private obligatorii ar urma sa scada de la 5,1%, in prezent, la 2,5%, respectiv 1%. Pentru a realiza acest calcul vom calcula, conform principiilor de functionare a fondurilor de pensii, suma total acumulata in aceasta perioada, luand in calcul inclusiv comisionul de 2,5% aplicat la fiecare contributie lunara si cel anual de 0,06% asupra activului net.

Romania s-a angajat prin Programul de Convergenta trimis de Ministerul de Finante catre Comisia Europeana, pentru perioada 2015 - 2018, sa asigure faptul ca o contributie de 6% din venitul brut va fi virata catre fondurile de pensii. Aceasta valoare a contributiei poate asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii, sistem care in prezent se confrunta cu un deficit major.

Astfel, in acest moment, principala problema a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private la 5,1%, in contextul in care acest procent trebuia sa ajunga la 6% inca din anul 2016. Conform legislatiei actuale, acest nivel va fi atins abia in anul 2018. De aceea, vom realiza comparatia luand in calcul nivelul de 6% la care ar fi trebuit sa ajunga contributia la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Vom presupune, pentru simplificare calculelor, drept valoare fixa, in loc de variabila, in perioada celor cinci, salariul mediu brut pe economie (3.288 lei / iulie 2017), precum si randamentul anualizat (9,3% / 31 iulie 2017).

Potrivit calculelor wall-street.ro, in perioada celor cinci ani, o contributie de de 6% ar fi adus in contul unui contribuabil, la salariul brut pe economie si randamentul anualizat mentionate mai sus, suma totala de 15.548,74 lei, dupa scaderea celor doua comisioane. La un nivel scazut la 2,5%, contributiile vor insuma 6.478,64 lei. Asadar, o "pierdere" de 9.066,21 lei, daca nivelul contributiei ar fi redus la 2,5% pe o perioada de cinci ani. De asemenea, la un nivel al contributiei diminuat la doar 1%, atunci, in perioada mentionata, vor fi stransi 2.591,46 lei, ceea ce va reprezenta o "pierdere" de 12.955,73 lei.

Un alt avantaj al sistemului de pensii private este tratamentul diferit din perspectiva dreptului de proprietate. Atat contributiile, cat si randamentul obtinut in cadrul Pilonului II, sunt proprietatea privata a contributorului, revenind urmasilor in cazul decesului participantului, ceea ce nu este posibil in cazul Pilonului I. Realizand o scurta comparatie cu sistemele de pensii ale altor state europene, se constata ca nu exista nicio tara in Uniunea Europeana care sa nu aiba o forma sau alta de pensie privata, iar majoritatea tarilor au o contributie de peste 5%. Un bun exemplu este Croatia, o tara de 4 ori mai mica decat Romania, care a strans in Pilonul II peste 10 miliarde euro, iar Bulgaria, o tara de 3 ori mai mica decat Romania, a strans peste 5 miliarde euro.

kan_chana / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri