2017 va reprezenta inca un an in care bancile vor cauta sa isi curete portofoliile de credite neperformante, multe dintre acestea reprezentand imprumuturi acordate segmentului de retail inainte de criza financiara, in conditiile in care sectorul bancar are in ultima vreme tendinta de consolidare prin fuziuni si achizitii, spune Georg Kovacs, managing director al companiei de recuperare creante EOS KSI. In opinia sa, bancile comerciale ar mai avea portofolii de credite neperformante in valoare de pana la 3-4 miliarde de lei, pe care le-ar putea vinde in urmatorii doi ani.

"Activitatea de fuziuni si achizitii din sectorul bancar este, de regula, precedata de o curatare o portofoliilor de credite neperformante. Cum in piata nu au existat prea multe oferte in vara, ma astept ca sfarsitul lui 2017 sa fie unul foarte activ in acest sens", a declarat Georg Kovacs (foto).

La jumatatea acestui an, OTP Bank a anuntat achizitia Banca Romaneasca, iar Banca Transilvania a intrat recent in cursa pentru preluarea Bancpost. Exista, de asemenea, in piata bancara zvonuri legate de vanzarea Garanti Bank. Si Piraeus Bank se afla in continuare la vanzare, in pofida faptul ca JC Flowers nu a reusit sa bata palma la Atena cu grecii.

Seful EOS KSI spune ca, in prezent, ar exista oferte de vanzari de portofolii de creante, atat reprezentand credite neperformante de la doua sau trei banci comerciale, cat si din sectorarele non-bancare, precum de telcomunicatii si utilitati. In ceea ce priveste segmentul bancar, cea mai mare parte a acestor portofolii constituie credite garantate. "Ultimul trimestru al fiecarui an amplifica astfel de vanzari de portofolii. Bineinteles ca, intotdeauna, bancile considera ca reprezinta o solutie mai buna sa ajunga la o intelegere cu clientul decat sa vanda creanta catre o companie specializata".

EOS KSI a cumparat anul trecut un portofoliu de credite ipotecare neperformante cu o valoare nominala de 370 milioane de euro de la BCR, care continea aproximativ 6.800 de credite cu garantii imobiliare. "Avem clienti din sectorul bancar si nu numai care vand portofolii mai mici de creante in fiecare luna de cateva sute sau mii de contracte", arata Georg Kovacs.

In opinia sa, perioada de recuperare a investitiei intr-un portofoliu de credite neperformante dureaza, de regula intre 3 si 5 ani. "Cu toate acestea, intotdeauna in cadrul unui portofoliu exista un numar de datornici, aproximativ 15%, la care nu ajungi niciodata, ceea ce transforma investitia intr-un portofoliu de credite neperformante intr-una destul de riscanta".

El mai spune ca se remarca o crestere a competitiei si in piata recuperarilor de credite ipotecare, care se reflecta si in cresterea pretului de achizitie in ultimii ani. "Sunt mai putine credite neperformante securizate la vanzare si exista o competitie mai ridicata pentru acestea. In acelasi timp, probabilitatea colectarii nu a crescut semnificativ, comparativ cu alti ani".

Totusi, "o consolidare va avea loc si in piata colectarilor de creante, in urmatorii doi trei ani, in special in randul jucatorilor de talie medie, in conditiile in care o parte dintre acestia au cumparat creante la un pret mult prea mare comparativ cu ceea ce pot recupera de la datornici", conchide Georg Kovacs.

Piata de colectare de creante din Romania a inceput sa se dezvolte in 2003-2004, odata cu cresterea imprumuturilor. In prezent, este alcatuita din aproximativ 10 jucatori mari (atat locali, cat si internationali) si aproximativ 30 de jucatori de marime medie si mica. Pe langa jucatorii existenti, isi fac simtita prezenta cateva fonduri de investitii internationale mari, care sunt cumparatori activi pe piata. In anul 2016 piata de colectare de creante din Romania a fost estimata la aproximativ 87 milioane de euro (400 milioane de lei). In 2016 piata de colectare de creante a crescut cu 15% comparativ cu anul precedent, datorita cresterii procesarii portofoliilor de creante achizitionate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri