Piata rezidentiala post-criza a aratat ca blocurile de locuinte cu peste zece etaje vor fi din ce in ce mai rare, din cauza investitiei importante de capital necesare si a costurilor mari de constructie - atat pentru structura de rezistenta, cat si pentru numarul mare de locuri de parcare subterane. De asemenea, desi Capitala inca duce o mare lipsa de proiecte rezidentiale noi, aflate in interiorul orasului, in zone cu acces facil catre punctele de interes pentru bucuresteni, finantarea prin programul guvernamental Prima Casa si cota de TVA de 5% au impins treptat interesul dezvoltatorilor, axati pe segmentul mddle market de clienti, doar catre periferia orasului. Astfel, mai tot ce se construieste in Bucuresti se adreseaza segmentului up-market, apreciaza Iulian Calin, general manager al Alpha Real Estate (ARES).

"Exista cateva proiecte rezidentiale up-market in Capitala, dar, in acest moment, am observat ca foarte multi dezvoltatori rezidentiali se concentreaza exclusiv pe segmentul middle market de clienti, cu proiecte la periferia orasului. Nu mai vedem astfel de proiecte in Bucuresti, din prisma eficientizarii costurilor de constructie, pentru ca majoritatea clientilor este interesata de apartamente care se incadreaza in programul Prima Casa sau, cel mult, de apartamente care se incadreaza la TVA de 5%, adica pana intr-o suta de mii de euro", a spus Iulian Calin (foto), pentru wall-street.ro.

De asemenea, subliniaza seful Alpha Real Estate Service, "piata rezidentiala post-criza a aratat ca blocurile de locuinte cu peste zece etaje vor fi din ce in ce mai rare, din cauza investitiei importante de capital necesare si a costurilor mari de constructie in lipsa finantarii bancare - atat pentru structura de rezistenta, cat si pentru numarul mare de locuri de parcare subterane".

In opinia sa, "lipsa finantarii bancare pentru proiecte de locuinte de mari dimensiuni pe piata de rezidential reprezinta unul dintre cele mai importante argumente, pentru care nu mai vedem astfel de proiecte in piata. In momentul de fata, marea majoritatea a dezvoltatorilor imobiliari construiesc cu bani proprii sau cu cei ai investitorilor pe care i-au atras in Romania. Bancile sunt foarte retincente dupa istoria post criza sa mai finanteze proiecte de rezidential. In cazul in care accepta totusi sa finanteze un proiect de rezidential, acest lucru are loc insa in conditii destul de stricte".

ARES: Nimeni nu isi mai permite sa dezvolte 500 de locuinte dintr-o data

Prin urmare, "dezvoltatorii cu capacitati relativ limitate de capital nu isi mai permit sa porneasca din start un proiect de 500 de locuinte, ci construiesc pe mai multe faze, de exemplu, cate 100 de apartamente. Le vand si dupa ce ajung la un prag de vanzare convenabil dau apoi startul unei urmatoare faze. Daca au vandut prima faza si au incasat suficient de multi bani, pot sa sa rotogoleasca incasarile pentru o noua dezvoltare", arata Iulian Calin.

Alpha Real Estate (ARES), divizia imobiliara din Romania a grecilor de la Alpha Bank, a inaugurat astazi proiectul rezidential Poseidon Residence, pe malul lacului Plumbuita din Colentina, compus dintr-un bloc de 17 etaje si 156 de apartamente, intrat in portofoliul ARES in noiembrie 2013, dupa ce dezvoltatorul Copper Beech Capital a intrat in faliment. La momentul achizitiei proiectul imobiliar - cunoscut initial sub numele de Blue tower - era finalizat in proportie de 70-75% si se afla in conservare din 2009.

Costul de achizitie a fost de 11 milioane de euro, iar investitiile pentru finalizare s-au ridicat la 5 milioane de euro, potrivit ARES - aproximativ 4,5 milioane de euro pentru costurile de constructie si circa 500.000 de euro in costuri auxiliare de proiectare, autorizatii, taxe, consultanti etc. ARES estimeaza venituri totale de 17 milioane de euro din vanzarea Poseidon Residence.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri