Compania farmaceutica americana Pfizer a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 644 milioane lei, iar pentru 2017 estimeaza o crestere de 16%. Ce rezultate a inregistrat compania anul acesta si care sunt planurile de viitor a relatat Mirela Iordan, country manager Pfizer Romania, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

“Avem o crestere de 16% a veniturilor estimata pentru ultima luna in curs, iar luna noiembrie va intari acest obiectiv pe care l-am avut, de a depasi nivelul veniturilor de anul trecut. Anul trecut am inregistrat o cifra de afaceri in jur de 644 milioane lei, iar anul acesta incheiem cu aproape 750 milioane lei. Asteptam sa vedem si cat va fi profitul, pentru ca avem o crestere a taxei clawback. Daca anul trecut am returnat autoritatilor 68 milioane lei, anul acesta incheiem anul cu o plata clawback totala de 86 milioane lei. Desi au fost promisiuni de stabilizare a taxei clawback si chiar de reducere, din pacate nu s-a intamplat nimic”, a precizat Mirela Iordan, country manager Pfizer Romania.

Reprezentantii companiei sustin ca nu au retras niciun medicament de pe piata din cauza deciziilor statului roman, iar cele care au delistate au fost din motive comerciale. Portofoliul din Romania contine aproximativ 80 de molecule in diferite forme. Pana in prezent Pfizer a retras de pe piata din Romania 12 molecule, dintre care niciunul inovativ.

Planurile de viitor ale Pfizer Romania

“Ca si parte din grup, marcam 25 de ani ca prezenta in Romania si vrem sa ne consolidam pozitia pe piata. Sigur ca sunt mai multe modele de strategii pe care le avem in plan pentru a atrage atentia ca Romania este o tara in care se poate investi din punct de vedere servicii cum ar fi, serviciile pe zona de logistica sau business finance. In acelasi timp, avem in plan sa dezvoltam produse noi, ne dorim ca o parte din portofoliul care deja este comercializat in multe tari din Europa, pentru ca avem produse comercializate in mai mult de 50% din tarile UE, sa fie comercializate si pe piata din Romania”, a precizat Mirela Iordan.

Totodata, Pfizer are in plan sa lanseze in urmatorii ani 15 molecule noi, care vor primele in clasa lor, neavand o experienta anterioara.

“Numai anul acesta in raportul FDA au fost aprobate pe parcurs in jur de 10 molecule sau variatii (variatia fiind o aprobare noua data pentru o molecula mai veche). Pe piata din Romania procesul de acces dureaza, dosarele sunt depuse, dar de la momentul aprobarii pana la adoptarea efectiva in schemele de compensare poate sa dureze in medie 3 ani. De exemplu, in Austria dureaza in jur de o luna pana un nou produs aprobat de UE intra pe piata locala. In acest interval de timp evolutia tehnologiilor medicale este impresionanta. Asta este problema in regiunea Europei de Est, exista o disparitate regionala intre tarile mai putin dezvoltate si tarile dezvoltate din vest, iar ca tara membra a UE trebuie sa incercam sa avem un acces mai bun la tratament pentru pacienti”, a adaugat Mirela Iordan.

In 2011 Pfizer Romania a preluat fabrica Ferrossan din Cluj-Napoca, care are in prezent 130 de angajati si exporta produse in peste 30 de tari. In prezent, aceasta unitate produce suplimente alimentare doar pentru export. Aceste suplimente alimentare nu au intrat pe piata din Romania pentru ca nu au fost inregistrate, insa pe viitor Pfizer Romania sustine ca se gandeste sa le comercializeze. In 2015 au fost investite circa 4,5 milioane euro intr-o alta unitate care ar putea dubla capacitatea de productie si diversifica produsele din portofoliu. Procesul de productie al fabricii include etapele de ambalare primara si secundara.

Fabrica din Cluj a inregistrat un progres in luna septembrie, cand FDA a evaluat standardele de calitate de productie si acum produsele acesteia pot fi exportate pe piata din SUA. Pana acum exportul era in aproape 30 de tari din Europa si Asia”, a spus Iordan.

Despre noul hub de servicii de logistica Pfizer deschis la inceputul anului

La inceputul acestui an Pfizer a deschis un nou hub de servicii de logistica, unde vor fi angajati 40 de specialisti, care vor presta servicii pentru 16 fabrici de medicamente Pfizer din toate tarile prezente in Europa.

“Este prima data cand avem in Romania, respectiv la Bucuresti, primul centru de servicii de logistica care deserveste toata Europa. Romania a fost aleasa in detrimentul Indiei ca locatie, unde se stie ca exista forta de munca ieftina si calificata, mai ales pe zona de IT, iar acest lucru pentru noi inseamna consolidarea prezentei in Romania. Am demarat deja proiectul si am inceput sa deservim tarile iberice si cele nordice. Avem in acest moment in jur de 10 angajati, dar urmeaza sa oferim pana la 40 de pozitii pana la sfarsitul anului 2018”, a precizat country managerul Pfizer Romania.

Compania americana Pfizer este prezenta pe piata din Romania de 25 de ani, primii ani activand cu statut de reprezentanta. In 2003 compania a devenit entitate juridica cu operatiuni comerciale, iar 5 ani mai tarziu a dobandit o licenta de distributie pentru comercializarea medicamentelor care sunt aduse in Romania.

La nivel global, Pfizer are un numar de peste 96.500 angajati, cu o prezenta in peste 125 de tari. In Romania compania are 330 de angajati in Bucuresti si Cluj-Napoca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri