Acreditarea agentiilor de plati, finalizarea sistemului de identificare a parcelelor, punerea la punct a ecarisajului sunt o parte din problemele esentiale in procesul de integrare pe care noul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, trebuie sa le rezolve, in decembrie.
O problema esentiala pentru agricultura, din 2007, o reprezinta functionalitatea agentiilor de plati. Toate fondurile europene pe care Romania urmeaza sa le primeasca dupa aderare vor fi gestionate de doua agentii, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Dezvoltare Rurala si Agentia de Plati (APDRP).

Potrivit cerintelor europene, doar o agentie acreditata poate gestiona fonduri europene. Prin urmare, luna decembrie reprezinta termenul limita pana la care cele doua agentii trebuie acreditate. in vederea acreditarii, cele doua institutii sunt obligate sa-si completeze schema de resurse umane, ceea ce nu s-a intamplat pana in prezent.

Sistemul de colectare a cadavrelor si deseurilor animale (ecarisajul) nu a fost inca pus la punct, desi aceasta problema nu a trecut neobservata la niciun raport de tara. Fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur anunta ca in luna decembrie mecanismul urmeaza sa devina functional, informeaza NewsIn.

Presedintele Agentiei Domeniilor Statului, Tanczos Barna, a declarat ca se asteapta ca Ministerul Agriculturii sa elaboreze un act normativ, in ceea ce priveste implicarea administratiei locale in problema ecarisajului. Nici identificarea parcelelor nu a fost finalizata, desi Romania s-a angajat in fata UE sa incheie procesul la 31 octombrie.

"Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa finalizeze digitizarea comunelor pana la sfarsitul lunii septembrie si sa termine identificarea parcelelor pana la 31 octombrie, dar aceste date nu reprezinta termene limita, ci doar niste repere", declara, la sfarsitul lunii octombrie, fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca procesul va fi finalizat in luna decembrie. In raportul de tara din luna septembrie, se aprecia progresul inregistrat de agricultura romaneasca, dar mai erau subliniate anumite probleme nerezolvate.

"Chiar daca sistemul de control al hranei pentru animale a fost introdus, el nu este suficent implementat. in domeniul sanatatii publice veterinare, o atentie deosebita trebuie acordata pentru a pune bazele tratarii laptelui care nu este conform normelor. Cat priveste comertul cu animale vii si cu produse animale, dar si in ceea ce priveste controlul bolilor animale, Romania a propus un plan pentru controlul, monitorizarea si eradicarea pestei porcine. Totusi, capacitatea de monitorizare si controlul serviciilor veterinare trebuie intarite", se preciza la raportul de tara din luna septembrie.

Pana in prezent, desi planul de eradicare a pestei porcine a fost aprobat, nu a demarat campania de vaccinare a porcilor contra pestei porcine, deoarece vaccinurile nu au ajuns inca la directiile judetene. De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) mai are de identificat aproximativ 3,3 milioane de animale. Daca procesul de identificare a animalelor nu este finalizat in luna decembrie, fermirii risca sa piarda subventiile acordate in 2007. Potrivit cerintelor europene, fermierii primesc sprijin financiar, doar pentru animale identificate.

Chiar daca la raportul din septembrie au lipsit steguletele rosii, totusi in agricultura romaneasca au mai ramas o serie de probleme de rezolvat pana la integrare, iar miza este mare: aproximativ 12 miliarde de euro, fonduri europene alocate Romaniei pana in 2013. Ludovic Orban, lider al PNL, a anuntat, marti, oficial decizia liberalilor de a-i desemna pe Varujan Vosganian ca vicepremier si pe Dan Motreanu ca ministru al Agriculturii.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, a anuntat oficial ca Motreanu a avut un scor de 12 voturi pentru si doar patru impotriva, in cadrul sedintei Comitetului Executiv al liberalilor la care s-au completat locurile vacante din Guvern dintre cele care-i revin formatiunii.Varujan Vosganian nu a mai fost supus votului - nu a avut contracandidat, el urmand sa preia functia de vicepremier care va avea in subordine ministerele economice.

Patronatele sunt ingrijorate de lipsa de experienta a noului ministru

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara se asteptau ca noul ministru al agriculturii sa fie o persoana cu experienta in domeniu si nu agreaza numirea lui Dan Motreanu in functie, argumentul fiind ca nu cunoaste problemele agriculturii.

"Este o greseala tehnica alegerea unui ministru al agriculturii din exteriorul sistemului. si geniu sa fie Dan Motreanu si tot nu poate intelege in termen scurt, problemele cu care se confrunta agricultura romaneasca", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a adaugat ca, "la urma urmei si un istoric este potrivit in acest domeniu, pentru ca agricultura este istorica".

Reprezentantii patronatului zaharului cred ca este imposibil sa se finalizeze alocarea cotei de zahar celor noua fabrici din sector pana la sfarsitul lunii decembrie, fiind necesare discutii repetate cu noul ministru al agriculturii, care nu cunoaste specificitatea sectorului.

"Probabil vom relua un sir nesfarsit de discutii cu noul ministru al agriculturii, pana o sa inteleaga ce inseamna cota de zahar. Este o rusine ca intr-o tara agricola, nu se gaseste un ministru al agriculturii de meserie", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Patronatului Producatorilor de Zahar, Ion Armenean.

Presedintele Rompan, Aurel Popescu a precizat, pentru NewsIn, ca "a fost o mare greseala revocarea din functie a lui Gheorghe Flutur cu o luna inainte de aderare, dar chiar si in aceasta situatie, se putea numi in functia de ministru al agriculturii un secretar de stat din Ministerul Agriculturii, care are experienta in domeniu".

Ludovic Orban, lider al PNL, a anuntat, marti, oficial decizia liberalilor de a-i desemna pe Varujan Vosganian ca vicepremier si pe Dan Motreanu ca ministru al Agriculturii. Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, a anuntat oficial ca Motreanu a avut un scor de 12 voturi pentru si doar patru impotriva, in cadrul sedintei Comitetului Executiv al liberalilor la care s-au completat locurile vacante din Guvern dintre cele care-i revin formatiunii.

Acreditarea agentiilor de plati, finalizarea sistemului de identificare a parcelelor, punerea la punct a ecarisajului sunt o parte din problemele esentiale in procesul de integrare pe care noul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, trebuie sa le rezolve, in decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri