Cercetatorii din Romania atrag atentia ca intarzierea legii bugetului pe 2019 are efecte catastrofale asupra sistemului national de cercetare.

"Finantarile proiectelor obtinute prin competitie nu se pot derula pe baza legii bugetului din anul anterior, asemenea altor activitati bugetare. Deschiderea finantarilor, in fiecare an, se face la cel putin cateva saptamani de la promulgarea legii bugetului, dupa ce se incheie contractele de finantare intre diversele autoritati si apoi intre autoritatile contractante si contractori (institute sau universitati)", se precizeaza intr-un comunicat Ad Astra.

Asociatia Ad Astra, care reuneste cercetatori romani de pretutindeni, avertizeaza in cadrul unui comunicat de presa ca amanarea adoptarii legii bugetului poate conduce la o intrerupere a cercetarilor din tara, si chiar la disolutia echipelor constituite.

"Intarzierea inseamna o impiedicare sau chiar o intrerupere a cercetarilor finantate public, in toata tara, pentru cateva luni, si chiar disolutia echipelor de cercetare constituite, agravand si mai mult starea deja fragila a sistemului", explica ONG-ul.

De asemenea, cercetatorii romani solicita Guvernului sa emita in regim de urgenta proiectul legii bugetului pe anul 2019 si "sa deschida dezbaterea publica asupra acestuia". In plus, acestia cer respectarea nivelului de finantare publica stabilit pentru 2019, respectiv de 0,83% din PIB.

"Solicitam, de asemenea, respectarea nivelurilor de finantare publica stabilite prin HG929/2014—Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare, atat pentru 2019 (0,83% din PIB) cat si pentru
2020 (0,97% din PIB). Reamintim ca nivelul de finantare pe anul pe 2018 a fost sub un sfert din cel stabilit prin strategia nationala", se mai precizeaza in comunicatul transmis de Ad Astra.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri