Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va deveni actionar la societatile transferate in portofoliul sau prin comasarea cu Oficiul pentru Privatizare si Participatiile Statului in Industrie cel mai devreme la sfarsitul lunii viitoare, dupa ce vor avea loc intrunirile AGA.
Adunarile Generale ale Actionarilor de la cele 41 de societati preluate de AVAS prin absobtia OPSPI trebuie sa decida inscrierea noului actionar la Registrul Comertului. Abia in urma acestor hotarari, AVAS va putea demara procedurile la Registrul Comertului. Derularea acestor proceduri se va incheia cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie, potrivit unor surse guvernamentale, pana atunci AVAS nefiind abilitat nici sa administreze si nici sa porneasca demersurile pentru privatizarea celor 41 de societati.

Ordonanta de urgenta privind transferul OPSPI precizeaza ca in 30 de zile de la data intrarii in vigoare, administratorii societatilor fac demersurile pentru inregistrarea AVAS ca actionar si convocarea adunarilor generale in vederea schimbarii structurii actionariatului, informeaza NewsIn.

Mai mult, societatile din Programul de iarna in domeniul energetic raman, potrivit actului normativ, in administrarea Ministerului Economiei pana la 31 martie, cand se incheie programul. Ulterior, trec la AVAS in termen de 30 de zile. Din programul de iarna fac parte complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Prin urmare, AVAS nu poate deveni actionar la aceste companii pana in aprilie.

In prezent, AVAS lucreaza si la un plan de prioritati in activitatea de privatizare pentru anul 2007, realizat pe aceleasi principii ca si planul de anul trecut, care trebuia sa fie prezentat conducerii, intr-o prima forma, saptamana trecuta. insa, la jumatatea lunii ianuarie, autoritatea nu a reusit inca sa indeplineasca procedurile legale astfel incat sa continue privatizarile incepute la unele dintre cele 41 de societati.

AVAS a facut doar un prim pas, saptamana trecuta, in vederea extinderii activitatii, de la momentul comasarii prin ordonanta de urgenta cu OPSPI, aproband noua organigrama a institutiei care pune accentul pe administrare, in detrimentul privatizarii. Astfel, un vicepresedinte este dedicat activitatii de administrare, in timp ce postul de vicepresedinte pentru privatizare a fost desfiintat, activitatea de privatizare fiind comasata cu cea de valorificare. Totodata, prin noua organigrama, AVAS trebuie sa preia si personalul OPSPI si sa prevada numarul maxim de posturi. in acest sens, potrivit ordonantei, mai este nevoie de o hotarare a Guvernului, pana la 30 ianuarie, care sa precizeze numarul maxim de posturi al AVAS.

In decembrie 2006, guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, transferarea a 41 de societati de la OPSPI (Ministerul Economiei si Comertului) la AVAS "pentru unificarea activitatii de privatizare la o singura institutie". AVAS a preluat de la OPSPI companii distribuitoare si producatoare de energie electrica, transportatorii de petrol si produse petroliere, companii din industria de aparare, societatile miniere, precum Petrom, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Distrigaz Sud, Complexele Energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrica, Avioane Craiova, Automobile Craiova, Romaero, Romarm.

Magistratii au amanat procesul in care Meridian cere anularea ordonantei OPSPI

Instanta a amanat pentru 13 februarie discutarea cererii Confederatiei Nationale Sindicale Meridian de anulare a ordonantei OPSPI prin care mai multe societati din portofoliul MEC trecute pe lista celor privatizabile, erau trecute in administrarea AVAS.

Ordonanta a fost elaborata in timpul negocierii dintre PNL si PD mandatului pentru Ministerul Economiei si Comertului, loc ramas liber dupa ce Codrut Seres a demisionat, in cadru organizat, repectiv cu toti ceilalti demnitari conservatori, de la conducerea ministerului.

Guvernul a stabilit atunci ca societatile ce urmau sa fie privatizate sa plece de la MEC - unde ar fi trebuit sa ajunga un democrat, potrivit primelor negocieri din alianta - si sa mearga la AVAS, unde tocmai fusese numit fostul ministru liberal Teodor Atanasiu. "Transferul societatilor de la MEC la AVAS anuleaza o serie de hotarari de Guvern si de protocoale prin care s-au stabilit strategii de dezvoltare economica si de restructurare. AVAS, care se ocupa doar de privatizare, nu va urmari aplicarea acestor strategii, interesul lor e sa vanda", a declarat secretarul general al CNS Meridian, Ion Albu.

Reprezentantul sindicalistilor a spus ca vor fi afectate de prevederile ordonantei OPSPI, printre altele, o serie de societati din domeniul apararii, cercetarii sau al mineritului. Albu a precizat ca a trimis Guvernului o atentionare, la care insa reprezentantii Executivului nu au raspuns. Sindicalistii de la CNS Meridian au anuntat anul trecut, in 28 decembrie, ca dau in judecata, in contencios administrativ, ordonanta OPSPI.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului trecut, ordonanta pentru trecerea unora dintre societatile aflate in portofoliul MEC, in cel al AVAS, in ciuda opozitiei PD si a lipsei avizului Ministerului Justitiei. Disputa pe acest subiect a fost generata de atribuirea portofoliului MEC democratilor, dupa plecarea PC de la guvernare, partid care detinuse acest post. Astfel, din portofoliul Oficiului pentru Privatizare si Participatii in Industrie (OPSPI), care reprezenta MEC in procesele de privatizare, au trecut la AVAS 41 de societati, printre care companiile distribuitoare si producatoare de energie electrica, transportatorii de petrol si produse petroliere, companiile din industria de aparare, institute de cercetare, societatile miniere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri