Starea finantelor este foarte proasta, nefiind indeplinit planul de incasari in materie de colectare, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Ministerul Finantelor, premierul Ludovic Orban. De asemenea, premierul sustine ca PSD a lasat in urma restante de 5 miliarde de lei la platile catre primari pentru proiectele finantate de guvern prin PNDL, potrivit Agerpres.

"Sunt astazi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finantelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finantelor, Florin Citu. Am purtat o discutie inainte de aceasta conferinta de presa privind situatia finantelor. Asa cum am avertizat de cel putin un an, este clar ca starea finantelor este foarte proasta. De altfel, se vede in cifrele oficiale publicate, respectiv la executia pe 9 luni, cu un deficit de 2,6% comparativ cu cel de anul trecut, aceeasi perioada, care era de 1,6%. De asemenea se vede clar ca nu a fost indeplinit planul la incasari in materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde. De asemenea, pe colectarea contributiilor se inregistreaza un minus de peste un miliard. Atat bugetul de stat, cat si cel al asigurarilor sociale de stat si al sanatatii inregistreaza un deficit", a spus Orban.

Potrivit premierului, ministrul Finantelor va trebui sa stranga surubul la maximum si sa evite orice cheltuiala inutila. "De asemenea, cat se mai poate, in ultimele 2 luni, sa vedem daca putem sa recuperam in ce priveste planul de incasare", a subliniat Orban.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca Florin Citu va trebui sa-si formeze echipa urmand ca saptamana viitoare sa prezinte o fotografie detaliata, la zi, a situatiei de moment si masurile pe care le va lua pentru a incerca sa limiteze deficitul bugetar, pentru a opri cheltuielile si pentru a combate in special marea evaziune fiscala.

"Trebuie restructurate la maxim cheltuielile necesare. De exemplu, pe structura bugetului, 36% din cheltuieli sunt acum pe materiale si servicii. S-au cumparat masini in draci si apropo de cheltuieli de capital sunt foarte multe cheltuieli, acestea trebuie analizate si trebuie oprite toate cheltuielile nenecesare. De asemenea, ganditi-va ca mai avem si situatia legata de rambursarea TVA si sistemul care a fost folosit. Vi se pare normal ca unele firme sa beneficieze de rambursare imediata, iar alte firme sa fie tinute cu lunile? Pot sa va spun ca la Ministerul Dezvoltarii situatia privitoare la intarzierea decontarii pe PNDL este foarte dificila. Sunt situatii de lucrari realizate care totalizeaza in jur de 5 miliarde de lei. Fondul de rezerva al Guvernului e gol complet. Daca va uitati la ultimele Hotarari de Guvern emise pe ultima suta de metri, veti vedea ca fostul premier a alocat bani din fondul de rezerva in draci, fara niciun fel de criterii si fara niciun fel de baza legala strict numai pentru a favoriza anumite entitati, anumite primarii din postura de candidat la alegerile prezidentiale", a sustinut prim-ministrul.

Premierul Ludovic Orban participa miercuri la preluarea mandatului de ministru al Finantelor de catre Florin Citu.

Florin Citu: Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare

La randul sau, Florin Citu, noul ministru al Finantelor, a facut cateva declaratii privind starea finantelor. "Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare, la 10 luni vom avea tot crestere pe deficit, iar situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.

"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni vom avea tot crestere pe deficit. Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situatia bugetara. Toate datele le voi prezenta saptamana viitoare intr-o conferinta de presa. De asemenea, va anunt ca am semnat amanarea concursului pentru ANAF, pana in martie anul viitor", a spus Citu.

Bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni din acest an cu un deficit in crestere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifra care reprezinta o majorare de 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate recent de Ministerul Finantelor Publice.

In intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB.

Sursa foto: Liptak Robert / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri