Romania ar trebui sa fie integral electrificata la finele anului 2009, investitiile necesare acestui program fiind de 150 de milioane de euro, a declarat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.
"Am semnat programul de electrificare a Romaniei, valabil pana in 2009 si care va costa 150 de milioane de euro. O parte din bani va veni de la buget si o parte din finantari externe", a spus Vosganian. Oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a adaugat ca electrificarea vizeaza 130-140 de sate, care trebuie conectate la reteaua de energie electrica, si extinderea retelei de distributie energie in alte 1.500 de sate, dar si in cartierele noi ale diferitelor orase.

Potrivit lui Vosganian, programul de electrificare va fi coordonat de Ministerul Administratiei si Internelor, informeaza NewsIn. Ministrul a mai aratat ca, saptamana viitoare, va avea o intalnire cu toti distribuitorii de energie electrica, pentru ca a primit numeroase semnale referitoare la "calitatea proasta a furnizarii si penele de curent din toata tara".

"Trebuie sa am o discutie foarte serioasa cu toti distribuitorii de energie electrica", a punctat Vosganian. Reprezentantul MEC a mai afirmat ca, tot saptamana viitoare, va aparea in Monitorul Oficial un ordin al sau prin care se prevede extinderea alimentarii cu gaz metan. "Firmele care distribuie gaze trebuie sa faca si retelele", a spus ministrul.

Preturile din contractele de achizitie de energie vor fi publice

Toate preturile incluse in contractele de achizitie de energie vor fi facute publice, a mai spus ministrul economiei. "Din 23 februarie, toate preturile contractelor care se vor incheia vor fi facute publice. Mai mult, Opris (presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris - n.r.) ne-a confirmat azi ca a dat OPCOM posibilitatea de a-si publica preturile de vanzare incepand de astazi", a spus Vosganian.

Vosganian a mai aratat ca, in prezent, 40% din energie merge catre sectorul reglementat, incluzand consumatorii casnici, 30% merge pe contracte mostenite cu intermediarii, iar 7-8 % merge pe piata contractelor bilaterale, in timp ce 12-15% din energie se indreapta catre piata pentru ziua urmatoare si catre piata de echilibrare. "Acest 7-8% pe contracte bilaterale va creste in timp si in cativa ani va ajunge sa acopere 40-50% din totalul energiei", a precizat ministrul.

Ordinul privind contractele directe producatori-Electrica nu va fi prelungit

Ministerul Economiei si Comertului nu va prelungi ordinul prin care Electrica achizitioneaza direct electricitate de la producatori, a declarat Varujan Vosganian. "Am facut un gest catre Electrica, cand i-am dat aceasta posibilitate. Electrica trebuie sa stie ca, de la 1 aprilie, este un furnizor ca oricare altul", a spus acesta. Electrica este total descoperita si nu are energie electrica disponibila pentru livrari dupa data de 31 martie 2007, a declarat, marti, seful Serviciului Piata Concurentiala din cadrul furnizorului de electricitate Electrica, Ioan Fecioru.

Compania Electrica a cautat si luni si marti sa cumpere electricitate de pe bursa de energie, administrata de OPCOM, dar niciun producator sau furnizor nu i-a oferit energie electrica. "De la inceputul anului avem vanzari contractate de 636 de MW putere lunar. Pentru lunile ianuarie si februarie am cumparat cate 447 de MW, iar pentru luna martie am achizitionat 347 de MW. Problema este ca de la 1 aprilie nu avem in acest moment nicio cantitate de energie contractata la cumparare, astfel ca suntem descoperiti total in ceea ce priveste contractele noastre de vanzare de energie", a declarat seful Serviciului Piata Concurentiala din cadrul Electrica, Ioan Fecioru.

Pretul mediu al energiei de pe bursa, mai mare cu 22 lei/MWh decat cel stabilit de ANRE

Pretul mediu la care s-a vandut electricitate in ultimele sapte licitatii, care au avut loc pe platforma contractelor bilaterale, administrata de OPCOM, a fost de 177,84 lei/MWh, cu circa 22 lei mai mare decat pretul mediu ponderat stabilit de Autoritatea de reglementare din energie pentru 2007.

OPCOM a facut marti dupa amiaza publice preturile la care s-au incheiat prin platforma sa de tranzactionare ultimele sapte contractele bilaterale. Astfel, potrivit datelor operatorului pietei de energie, Complexul energetic Turceni a incheiat in data de 9 februarie trei contracte cu societatile TEN Transilvania Energy SRL (pretul de atribuire 178,50 lei/MWh), Energy Financing Team SRL (pretul de atribuire - 177,67 lei/MWh) si cu Buzmann Industries SA (179 lei/MWh).

Complexul energetic Craiova a semnat in data de 12 februarie 2007 doua contracte cu Also Energ SRL - pretul de atribuire a fost de 176,36 lei/MWh si cu Ennet Grup SRL - 176,60 lei/MWh. Tot Complexul energetic Craiova a incheiat marti, 13 februarie 2007, doua contracte cu Electrica Oltenia si Electromagnetica, preturile de atribuire fiind de 176,85 lei/MWh, respectiv 179,90 lei/MWh.

Potrivit declaratiilor facute de reprezentantii OPCOM, pentru 2007, pretul mediu ponderat al energiei electrice stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la nivelul intregii tari este de 156 lei pe MWh.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri