Aderarea Romaniei la UE creeaza premisele necesare pentru diminuarea deficitului comercial al tarii noastre in relatia cu China, astfel ca exporturile romanesti in tara asiatica vor creste cu 30% in 2007, fata de 2006, a declarat ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.
"Recordul deficitului comercial al Romaniei in relatia cu China inregistrat anul trecut a fost cauzat, in principal, de faptul ca tara noastra se afla in prag de aderare, avand o piata in plina dezvoltare, cu o capacitate din ce in ce mai mare de preluare a produselor chinezesti. Dupa 1 ianuarie 2007, relatia comerciala dintre cele doua tari se va baza pe reglementarile comerciale dintre China si Uniunea Europeana, astfel ca patrunderea pe piata interna a produselor chinezesti se va face in conditii identice cu cele aplicate in toate tarile europene", a afirmat Winkler pentru NewsIn.

Acesta a explicat ca relatiile comerciale cu China reprezinta o problema la nivel mondial. "Economia chineza are specificitati care conduc la o competitivitate superioara a acestor produse pe pietele internationale. Este o economie socialista de piata, cu distorsiuni puternice cauzate de un sistem diferit de subventionare, care determina o competitivitate crescuta a produselor chinezesti", a aratat ministrul.

Potrivit acestuia, cheia competitivitati superioare a produselor chinezesti sunt costurile reduse ale fortei de munca, precum si pretul mic al utilitatilor, subventionarea pretului energiei, lipsa reglementarilor din domeniul protectiei mediului si caracterul slab dezvoltat al sistemului de protectie sociala.

Totusi, ministrul a subliniat faptul ca autoritatile chineze fac eforturi insemnate pentru a-si alinia economia la standardele globale. "in acest sens, decizia politica este foarte importanta, fiind totusi vorba de un stat centralizat. Astfel, Guvernul chinez urmareste incheierea unor acorduri comerciale care sa permita existenta unui comert echilibrat cu partenerii globali", a punctat ministrul delegat pentru comert.

Winkler a aratat ca, in acest sens, China se afla in proces de adoptare a unui sistem de cote bazat pe autolimitarea statului asiatic in relatia cu Uniunea Europeana. "La 1 ianuarie 2007, a intrat in vigoare noul acord de cooperare economica intre Romania si China, in baza caruia a fost infiintata o comisie mixta interguvernamentala, care va asigura organizarea reciproca de misiuni economice, participarea la targuri, expozitii si forumuri economice, cu scopul imbunatatirii relatiei comerciale intre cele doua state. Astfel, estimez o crestere a exporturilor romanesti in China cu 25-30% in 2007, fata de anul precedent", a mai spus Winkler.

Potrivit acestuia, un alt acord, incheiat anul trecut, prevede cooperarea dintre vamile din aceste tari in vederea eliminarii contrabandei si a subevaluarii produselor, precum si cooperarea la nivelul altor institutii, cum ar fi Autoritatea pentru Protectia Consumatorului si institutia echivalenta din China, pentru combaterea contrafacerii.

Ministrul delegat pentru comert a mai precizat ca Romania importa din China produse textile, incaltaminte, electronice si electrocasnice si produse IT. De asemenea, tara noastra exporta, in princial, in statul asiatic echipamente si utilaje tehnologice si industriale.

Winkler a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a fost de 2,4 miliarde de dolari in 2006, din care importurile reprezinta 2,18 miliarde de dolari, iar exporturile - 217 milioane de dolari, rezultand un deficit de 1,96 de miliarde de dolari. Deficitul comercial cu China are cea mai mare valoare dupa cel in relatia cu Rusia, estimat la 3,5 miliarde de dolari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca doreste sa discute depre anumite probleme interne care afecteaza respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de UE, referindu-se la balanta comerciala dintre Romania si China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri