Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, document pe care l-a transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta. Proiectul de lege urmeaza sa fie adoptat in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, cu votul a doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor. De altfel, Tratatul de aderare va trebui sa fie ratificat si de catre Parlamentele celorlalte 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca unele dintre statele membre au rezerve serioase din punct de vedere politic si economic fata de integrarea Romaniei si tocmai de aceea "va trebui sa facem un efort diplomatic consistent" incat la 31 decembrie 2006 sa aderam fara probleme. "Este o decizie extrem de importanta pentru Romania, care semnifica parcurgerea ultimei portiuni de drum pana la momentul aderarii de la 1 ianuarie 2007. Vrem sa aderam in termen si in bune conditii, cu respectarea angajamentelor asumate in negocieri. In urmatoarele 18-20 de luni va fi un proces de transformare radicala", a mai spus Tariceanu.

Premierul a mai aratat ca, dupa ratificarea Tratatului la 25 aprilie de catre Parlamentul European, "suntem monitorizati ca un stat in curs de aderare", iar cel mai important moment va fi in toamna cand Comisia Europeana va publica raportul de monitorizare. Reamintim ca in raportul de monitorizare Comisia poate cere aplicarea clauzei de salvgardare adica amanarea aderarii cu un an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Lungul si complicatul drum al marfarului romanesc pe harta globala