Consumul de gaze naturale al Romaniei a scazut anul trecut cu 300 de milioane de metri cubi si se asteapta sa se reduca si in acest an, datorita iernii blande, a declarat potrivit NewsIn directorul Directiei de Explorare si Productie din cadrul Romgaz, Dumitru Rotar. Dumitru Rotar a aratat ca, desi cresterea anuala a consumului de gaze era estimata la 3%, in medie aceasta crestere nu a fost mai mare de 1%.

Potrivit acestuia, Romgaz ar putea aloca in anii viitori sume importante pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare de gaze naturale. Romgaz intentioneaza sa-si creasca in urmatorii ani capacitatea de depozitare de la 2,6 miliarde metri cubi, la patru miliarde metri cubi, odata cu majorarea debitului de gaze extrase din depozite. Rotar a mai spus ca in opinia sa Romgaz ar trebui sa se orienteze pe dezvoltarea depozitelor existente si nu pe constructia de noi depozite, pentru ca acestea din urma sunt mult mai costisitoare.

Romgaz opereaza, in prezent, sase depozite de gaze proprii, la Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca (toate trei in aproierea Bucurestiului), Sarmasel (aproape de Cluj), Ghercesti (in proximitatea Craiovei) si Cetatea de Balta (in vestul tarii).

Din cele opt depozite de gaze existente pe suprafata Romaniei, sase apartin Romgaz, iar celelalte doua sunt detinute de Depomures si Amgaz, la aceste companii, producatorul de gaze fiind actionar.

La finele lunii februarie, directorul general al Romgaz, Alexa Iakob, declara ca producatorul de gaze va investi, in 2007, aproape 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea capacitatii de inmagazinare. "De asemenea, vrem sa crestem capacitatea de extractie zilnica a gazelor naturale cu 100-120% pana in 2012", mai spunea oficialul Romgaz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri