Guvernul a modificat pe 1 septembrie ordonanța din martie privind energia și gazele, instituind noi reguli, fără consultări și fără a pune în transparență decizională noua ordonanță. Cum reglementările sunt destul de complexe, vă explicăm mai jos cum ne vor afecta pe toți, de la consumatori casnici și până la producători sau traderi.

Textul complet al noii ordonanțe de urgență poate fi consultat AICI.

Ce prevede pentru consumatorii casnici noua noua ordonanță de urgență privind energia și gazele

Consumatorii casnici beneficiază în continuare de plafonarea prețurilor la gaze și energie. Mai simplu spus, majoritatea consumatorilor casnici vor plăti doar un preț maxim, indiferent de prețul furnizorului, iar diferența o va acoperi statul. O primă schimbare importantă în noua ordonanță de urgență este că termenul până la care se aplică plafonarea s-a prelungit de la 31 martie 2023 la 31 august 2023.

În cazul plafonării prețului gazelor naturale la consumatorii casnici, nu s-a schimbat nimic. Ei vor plăti maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Citește și: Guvernul va plăti 1 mld. lei pe lună pentru a putea ține prețurile la energie plafonate

Există însă modificări în ce privește plafonarea prețului energiei electrice la consumatorii casnici. Cei care au consumat în medie în 2021 până la 100 kWh/lună vor plăti maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, ca și până acum. În schimb, cei care au consumat între 100,01 și 300 kWh vor plăti prețul plafonat - maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus – doar pentru ce consumă până în 255 kWh/lună. Consumul care depășește această valoare se va factura la prețul pieței.

Măsura pare a fi inspirată de cele adoptate în Ungaria în iulie, doar că în țara vecină acest plafon este de 210 kWh/lună.

Citește și: Ciucă: 98% din gospodării vor beneficia de noile plafonari ale prețurilor la energie

Ce prevede pentru consumatorii non-casnici noua noua ordonanță de urgență privind energia și gazele

Și consumatorii non-casnici beneficiază de plafonare până la 31 august 2023, dar aici au fost introduse modificări importante. IMM-urile și firmele din industria alimentară vor plăti 1 leu/kWh cu TVA inclus pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 – consumul fiind calculat pe baza unei declarații pe proprie răspundere.

De plafonare integrală, adică 1 leu/kWh cu TVA inclus pentru tot consumul, se vor bucura spitalele publice şi private, unităţile de învăţământ publice şi private, creşele și furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale. Celelalte instituții publice plătesc la fel ca IMM-urile, adică 1 leu/kWh cu TVA inclus pentru 85% din consumul mediu lunar.

La gaze naturale nu se schimbă nimic: rămâne prețul maxim de 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus pentru consumatorii non-casnici al căror consum anual de gaze naturale în 2021 a fost de cel mult 50.000 MWh,și pentru producătorii de energie termică.

Supraimpozitare pentru tot lanțul de producție a energiei și gazelor. Cum va funcționa taxa de solidaritate

Prin noua ordonanță de urgență, producătorii de energie electrică, traderii și furnizorii cu activitate de trading vor plăti o contribuție, așa-numita ”taxă de solidaritate”, la Fondul de Tranziție Energetică.

Traderii nu vor putea face profit peste 2%, restul fiind luat de stat. Producătorii de energie vor da statului orice câștigă din vânzarea de energie peste un plafon de 450 lei/kWh (din care se scad totuși cheltuielile cu achizițiile, certificatele CO2, costurile de tranzacționare și cele de acces la rețea). Exporturile de energie sunt impozitate, practic, cu cel puțin 100%, dar pot fi și în pierdere dacă sunt sub prețul mediu de pe Piața pentru Ziua Următoare.

Citește și: USR, nemulțumit de noua OUG pe energie: ”Este o sfidare!”

Și traderii străini care fac tranzacții pe piața de energie din România vor fi supraimpozitați. Mai mult, ei vor trebui să achite și o garanție de 1 milion de euro pentru plata ”taxei de solidaritate”.

De asemenea, vânzarea succesivă de energie electrică sau gaze de către traderi pentru a crește prețul va fi amendată cu 5 % din cifra de afaceri.

Cum li se vor deconta furnizorilor de energie pierderile generate de plafonarea prețurilor finale

Noua ordonanță de urgență prevede un plafon maxim de decontare pentru furnizorii de energie, stabilit la 1.300 lei/MWh.

Ce înseamnă acest lucru? Până acum, furnizorii puteau cere statului diferența între prețul energiei cumpărate din piață și prețul plafonat la care o vindeau clienților, indiferent de valoarea acestei diferențe. După intrarea în vigoare a noii ordonanțe, dacă furnizorii cumpără energie din piață la peste 1.300 lei/MWh (preț atins pe piața spot încă din octombrie anul trecut), statul nu le va deconta diferența decât până la nivelul de 1.300 de lei Mwh. Altfel spus, e foarte probabil ca furnizorii să intre în pierdere.

Alte prevederi din noua ordonanță de urgență privind energia și gazele

Producătorii de gaze sunt obligați să vândă la un preț de 150 lei/Mwh cantităţile necesare de gaze naturale către producătorii de energie termică sau furnizorii acestor producători.

Până la 31 octombrie 2023 se introduce un preț de transfer pentru producătorii de gaze care le folosesc și la producția de energie electrică (adică Romgaz și Petrom), de maximum 100 lei/Mwh.

Care ar putea fi urmările supraimpozitării din noua ordonanță privind energia și gazele

Toate aceste planuri de plafonare și supraimpozitare a producătorilor de energie și gaze riscă să ucidă găina cu ouă de aur, avertiza recent Eugenia Gusilov, directorul Romania Energy Center. ”Dacă plafonează, ei taie craca pe care noi stăm și practic distrug ieșirea noastră din criză. Pentru că plafonând Romgaz, de pildă, va fi în situația în care va spune că nu are bani ca să poate să înceapă dezvoltarea de la Caragele în ianuarie, ci o va mai amâna”.

Practic, afirma expertul în energie, așteptăm soluții de la companii de stat ca Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, dar dacă le decapitalizăm, le lăsăm fără bani de investiții. ”Pot să distrugă soluția care în mod normal ar trebui să vină. Peste 2-3 ani noi vom fi tot în groapă, tot cu prețuri SF, iar țările noastre vor depăși criza.”

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri