Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Victor Babiuc, si-a prezentat demisia din fuctie, invocand motive personale, iar in locul lui a fost ales interimar, Dragos Seuleanu

"Babiuc a spus cand si-a dat demisia ca este nevoie de un sange nou la Camera de Comert", a declarat pentru NewsIn Dragos Seuleanu, fost vice presedinte si actual interimar. El a precizat ca demisia nu are legatura cu noua lege de functionare a camerelor de comert aprobata recent de Parlement. "Camera de Comert nu trebuie sa fie implicata politic", a spus Seuleanu.

Noul presedinte s-a angajat ca CCIR sa apere, plecand de la prezumtia de nevinovatie, orice om de afaceri si companie atacate pe nedrept. "in timpul cat o sa stau voi avea trei obiective: sa refac unitatea sistemului cameral, sa apar oamenii de afaceri si firmele si sa pregatim comunitatea de afaceri sa atraga cat mai multe fonduri europene", a mai spus Seuleanu.

Potrivit acestuia, statutul CCIR nu prevede o periada maxima de interimat. "Nici nu vreau sa ne grabim, dar nici nu vreau sa o lungesc prea mult", a declarat Seuleanu. El nu s-a decis inca daca va candida sau nu pentru presedintia Camerei.

Noua lege a Camerelor de comert a fost adoptata in 8 mai cu 159 de voturi pentru, act normativ contestat de PD, care i-a acuzat pe liberali ca ar urmari sa puna mana pe patrimoniul Registrului Comertului.

Deputatii PSD, PNL, PRM si UDMR au votat cu 159 de voturi "pentru" noua lege a Camerelor de comert, Camera Deputatilor fiind camera decizionala. Singurii care s-au pronuntat impotriva au fost deputatii PC si PRM, dar si un liberal - Emil Strunga si un pesedist, Dumitru Bentu.

Unul dintre principalele amendamente care s-au adus legii vizeaza modul in care se voteaza deciziile. Conform acestora, doar cei 42 de presedinti ai Camerelor de Comert teritoriale au drept de vot decizional, restul de 270.000 de membri ai CCIR urmand sa aiba doar vot consultativ. Cele mai multe amendamente la lege au fost aduse de deputatii PSD Ioan Bivolaru, Aura Vasile si liberalul Mircea Ciopraga.

Democratii considera ca, desi parlamentarii au inteles recomandarile europene si au lasat Registrul in patrimoniul Ministerului Justitiei, in schimb au preluat din atributiile acestuia si le-au trecut la Camera de Comert Nationala. „in actul normativ au fost introduse foarte multe prevederi care si-ar avea locul in Statutul Registrului, nu intr-o lege. Miza este clara, sa se schimbe conducerea, pentru ca patrimoniul este imens – Romexpo, de plida, este in patrimoniul Registrului ”, spune deputatul PD Augustin Zegrean.

El a subliniat ca multe dintre atributiile ce apartin Registrului Comertului au fost trecute, prin lege, la Camerele de Comert. Zegrean a exemplificat cu atributiunile legate de intocmirea actelor pentru infiintarea si evidenta firmelor si a marcilor inregistrate, competente ce, in mod normal, ar reveni Registrului Comertului. Totodata, el a criticat prevderea din lege potrivit careia la nivelul fiecarui judet poate functiona o singura camera de comert, mostenitoare a celor desfiintate in 1949.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri