Piata fortei de munca din Cluj s-a schimbat radical in ultima vreme prin aparitia centrelor de servicii suport (Shared Service Centre sau SSC) si a externalizarii proceselor din cadrul companiilor internationale (Business Process Outsourcing sau BPO).
Pentru posturile de entry-level, segmentul vizat il reprezinta tinerii absolventi clujeni, avantajati de multiligvismul caracteristic regiunii, dar si de competentele deosebite inregistrate in ultima perioada, se arata intr-un studiu efectuat de compania de resurse umane Psihoselect.

De ce tocmai orasul Cluj? Daca in ultimii ani piata internationala a ales India, migrand spre Europa de Est, anul acesta a venit si randul Romaniei sa isi dezvolte potentialul. Dupa intrarea Genpact in capitala in urma cu doi ani, prin promovarea primului centru suport din tara, o serie de companii de renume si-au facut aparitia in peisajul romanesc, ca IBM, Oracle, Hewlett-Packard si Accenture.

Recent, Consiliul Judetean (CJ) Cluj a declarat ca va dezbate un proiect de hotarare referitor la modul de colaborare cu firma finlandeza Nokia, care a anuntat o investitie de circa 200 de milioane de euro la Cluj, potrivit NewsIn. Investitia Nokia la Cluj a fost estimata la 200 de milioane de euro si va crea aproximativ 15.000 de noi locuri de munca, o parte fiind destinate noilor absolventi.


Beneficiand de un profil universitar unic in Romania, Clujul a devenit rapid o sfera de interes pentru marile companii care isi deschid centre de servicii suport in domenii precum IT, contabilitate financiara, aprovizionare. “Cu un numar de aproape 100.000 de studenti la o populatie de circa 320.000 locuitori, Clujul are o rata a populatiei tinere inalt educate care nu poate fi intalnita altundeva în Romania”, declara Monica C. Ion, managing partner al Psihoselect.

Spectrul larg de limbi vorbite si cunostintele solide de IT si contabilitate reprezinta atuurile proaspetilor absolventi clujeni. Astfel, tinerii recrutati vorbitori de olandeza, daneza sau norvegiana cu potential in domeniile specificate pot castiga lunar pana la 800-1000 de euro, iar vorbitorii de engleza, franceza sau italiana pot avea salarii intre 400 si 600 de euro lunar. Anual, 30.000 de tineri isi iau licenta, Universitatea Babes-Bolyai oferind si un certificat de competenta lingvistica pentru doua limbi straine. Dintre acestia, se estimeza un numar de aproximativ 1.500 care vor fi recrutati pana la sfarsitul anului viitor.

Clujul este cu atat mai special datorita unicului centru de studiere a limbilor nordice din Romania.
“Pentru prima data, companii foarte mari precum Ericsson au luat in calcul Clujul pentru deschiderea unui SSC, chiar daca la final au ales Bucurestiul. Altii insa, cum este si Genpact, si-au anuntat deja venirea aici. EBS Romania a lansat pentru producatorul de automobile BMW un centru de servicii pentru administrarea sistemelor IT care va deservi 24 de fabrici din Germania. Alte doua companii, care inca nu au prezenta in Romania, una americana, cealalta indiana, cu care suntem in discutii, sunt decise sa-si reloce activitaþi la Cluj”, sustine Monica C. Ion. “In aceasta situatie, angajatorii trebuie sã isi pozitioneze foarte bine ofertele de locuri de munca pentru a atrage candidatii valorosi, in timpul propus si incadrandu-se in grilele salariale estimate pentru Romania”, adauga Claudia Indreica, managing partner al Psihoselect.

Psihoselect este o companie de resurse umane cu o experienta importanta in domeniu, activand de sase ani in regiune. Compania este specializata in proiecte de recrutare si selectie pe segmentul top si middle management, dar si proiecte salariale, consultanta si taining pentru companiile aflate in dezvoltare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri