Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, luni, ca veniturile din drepturi de autor si din dividende nu vor fi supuse impozitarii cu 9,5%, reprezentand contributia la asigurari sociale (pensii, n.r.), urmand ca normele metodologice sa defineasca venitul brut introdus prin legea pensiilor.

Legea pensiilor votata, saptamana trecuta, in Parlament, prevede ca persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna si nu la salariul brut cum este in prezent.

Vosganian a declarat, citat de NewsIn, ca notiunea de venit brut va fi explicata prin norme metodologice. Totusi, Vosganian a precizat ca veniturile din drepturi de autor si din dividende vor fi in continuarea scutite de la plata contributiei de pensii, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Tariceanu a anuntat ca Executivul a hotarat sa puna contributii de asigurari sociale pe toate castigurile realizate de persoanele fizice.

in prezent, legea pensiilor prevede o serie de scutiri la plata contributiei de asigurari sociale cum ar fi: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale.

Noul act normativ elimina si plafonul de cinci salarii pana la care se aplica aceasta contributie. in prezent, salariatii platesc contributiile de pensii la salariul brut obtinut intr-o luna. in cazul in care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Citu: PSD nu avea nicio intentie sa aplice legea pensiilor in 2020
Setari Cookie-uri