"Cresterea preturilor la alimente si energie ar putea aduce efecte secundare asupra inflatiei prin cererile de cresteri salariale. Unele tari europene se confrunta deja cu aceasta situatie", a declarat Almunia, adaugand ca aprecierea euro a protejat unele state de scumpiri.

Preturile la alimente, care sunt in crestere din 2006, sunt estimate sa se mentina la un nivel ridicat in urmatoarele 12 luni, a declarat acesta, intr-un comunicat publicat la Bruxelles.

Ministrii de finante din zona euro si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, vor discuta in cadrul reuniunii lunare de luni diferite modalitati de a controla inflatia in cele 15 state ce folosesc moneda unica.

Almunia a declara ca scumpirea petrolului, care este achitat in dolari, ar putea avea un impact mai mic asupra cresterii economice europene decat se estima, datorita intaririi euro fata de dolar si a cresterii eficientei energetice.

Citeste si:

Acesta a adaugat ca dimensiunea dezechilibrelor economice la nivel mondial este fara precedent si ca riscul unei recesiuni s-a accentuat in mod clar in Statele Unite.

"Unii indicatori arata o crestere clara a riscurilor unei recesiuni", a mai spus Almunia.

"Dimensiunea dezechilibrelor mondiale este fara precedent si reducerea lor implica riscuri serioase pentru stabilitatea economica. Dezechilibrele pot fi reduse numai daca toate economiile importante joaca un rol activ", a adaugat acesta.

Dezechilibrele mondiale reprezinta deficite economice si comerciale intre Stale Unite si tarile asiatice, in principal Japonia si China. Aceste nepotriviri creeaza tensiuni asupra cursului valutar, care slabesc dolarul si intaresc euro