Potrivit Inspectiei Muncii, din cei peste 1.500 de angajatori controlati, pentru 1.429 a aplicat amenzi in valoare totala de peste doua milioane de lei.

Astfel, pentru nerespectarea legislatiei privind relatiile de munca au fost sanctionati 660 de angajatori, care au primit amenzi de 574.700 de lei. Inspectorii au depistat 247 de persoane care isi desfasurau activitatea fara a avea incheiate contracte individuale de munca, din care sapte minori. Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii au fost primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, neacordarea concediilor de odihna, nerespectarea duratei timpului de lucru si a prevederilor legale privind repausul saptamanal.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, Inspectia Muncii a sanctionat 769 de angajatori, valoarea amenzilor fiind de 1.437.300 de lei. Inspectorii au dispus sistarea activitatii pentru patru societati, oprirea activitatii la locul de munca pentru alte cinci societati si au fost confiscate 130 de echipamente tehnice, acolo unde exista un pericol iminent de accidentare.

Citeste si:

Cele mai frecvente deficiente intalnite au fost instruirea necorespunzatoare a salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, neacordarea materialelor igienico-sanitare, tablouri electrice neasigurate corespunzator, nepunerea in functiune a instalatiilor de ventilatie sau neefectuarea instruirii la angajare.

Inspectia Muncii a derulat, in perioada 5 - 7 martie, campania nationala pentru verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca, precum si identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul fabricarii produselor de morarit si panificatie.