Fondul Proprietatea il numeste presedinte pe Giovanni Ravasio

Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a decis luni numirea in functia de presedinte a lui Giovanni Ravasio, consilier al primului ministru si al Guvernului, si renuntarea la conducerea colegiala prin rotatie.

Astfel, Giovanni Ravasio inlocuieste in aceasta functie pe Ingrid Zaarour, ce fusese numita la inceputul acestei luni. Zaarour ii succedase in functie lui Bogdan Hutuca.

Ravasio "a fost ales, luni 17 martie, in prima reuniune plenara a Consiliului, de dupa Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, incheiata recent", se precizeaza in comunicat.

Noul presedinte al boardului Fondului Proprietatea este membru al consiliului de administratie al Bancii Europene de Investitii (BEI), membru al consiliului de administrtie al Fondului de Investitii European si a fost numit, in iulie 2001, consilier al primului ministru al Romaniei si al Guvernului, functie pe care o detine si in prezent.

Ravasio a lucrat o perioada indelungata -intre 1965 si 2001 - la Comisia Europeana, unde a ocupat diverse functii.

Cealalta decizie importanta de luni, si anume renuntarea la conducerea colegiala prin rotatie a consiliului de supraveghere, marcheza sfarsitul unei practici instituite la finalul anului trecut si care prevedea ca, pana la selectarea administratorului de fond, membrii consiliului sa ocupe, prin rotatie, pozitia de presedinte.

De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, iar fostul presedinte al consiliului de supraveghere, Emanoil Negut, estima ca societatea care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie.

La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea a inceput alegerea evaluatorului pentru activele Fondului, primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai trebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii ale conducerii Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza cel mai devreme in decembrie 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri